Landstinget i Östergötland

Rofyllda platser på Östgötaleden

Bilden visar tyst plats vid Långviken.

[2018-07-18]

På Östgötaleden finns ett antal ”rofyllda och tysta platser”, som nu är enklare att hitta med en digital karta. Här kan man rensa hjärnan och vila, utan sociala ljud.

Bilden visar rofylld natur vid Rummasjön i Horn

Konceptet "tysta och rofyllda platser" har skapats för att främja människors hälsa, mitt i naturen i miljöer som hjärnan känner igen. Många som mår dåligt blir ljudkänsliga, och stress kan ofta minska genom att slippa ljud för en stund.

– Man ska kunna åka hit och sätta sig här, och det enda man hör är fåglar och vågskvalp och vinden i träden. Man ska kunna koppla av och tänka utan några sociala ljud från till exempel bussar, bilar, människorop eller byggarbetsplatser, säger Britt-Louise Nilsson, friluftsstrateg i Region Östergötland.

Beskriver väg och plats

Rofyllda och tysta platser finns bland annat vid Långviken, Ulrika och Horn. De finns här sedan länge men har nu blivit enklare att hitta genom den digitala kartan över Östgötaleden som kan laddas ner på en app. Här får man både beskrivning av vägen och platsen.

Tystnad behövs, menar regionpolitiker Lena Käcker Johansson (KD) som har lagt motionen om platserna.

– Vi tror att det är viktigt att lyfta fram platser där man kan uppleva tystnad på riktigt. Att hjälpa människor att sänka stressnivåerna, finna välbefinnande och balans samtidigt som de får uppleva naturen på ett nytt sätt. Vi har fått så mycket respons från alla möjliga håll, säger Lena Käcker Johansson (KD).

Textansvarig: Maria Carlqvist, 010-103 76 28