Region Östergötland på plats under O-Ringen

Bilden föreställer medarbetare från sjukvården

[2019-07-22]

Region Östergötland finns på plats under O-Ringen för att ta hand om orienterare ifall olyckan är framme. Sjukvården är redo att både röntga och gipsa skadade direkt på tävlingsområdet. Lättakuten kommer att finns vid Grosvad i Finspång och Yxbacken utanför Norrköping.

Bilden visar Magnus Oweling

I dag drar orienteringstävlingen O-Ringen i gång med tävlingsstart i Finspång. På plats på tävlingsområdet finns en lättakut med läkare, sjuksköterskor och gipstekniker, som kommer att kunna röntga och gipsa enklare frakturer direkt.

Det kan till exempel röra sig om handleds- och fotledsfrakturer. Till sin hjälp har de den mobila röntgenutrustningen från Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

"Jättebra service"

– Möjligheten att röntga på plats gör att vi dels kan säkerställa eventuella frakturer, dels utesluta frakturer. De flesta patienterna kommer inte att behöva åka till sjukhuset. Det är en jättebra service för tävlingsdeltagarna och dessutom minskar det belastningen på sjukhuset, säger Magnus Oweling, närsjukvårdsdirektör och läkare i tjänst under O-Ringen.

Lättakuten håller öppet mellan klockan 8 och 17 och är i Finspång måndag-tisdag och i Yxbacken torsdag-lördag. Det kommer också att finnas frivillig sjukvårdskunnig personal ute i skogen och på målområdet på särskilda sjukvårdsplatser. Även ambulanskapaciteten är utökad i den östra länsdelen under tävlingsdagarna. Den mobila röntgen utgår under dessa dagar från tävlingsområdena, men kan också komma att få andra uppdrag under tiden.

Region Östergötland finns också på plats i O-Ringenstaden på Himmelstalund i Norrköping. Alla hälsas välkomna att titta in i East Sweden-tältet för att prata baciller, tandborstning och jobb.

Text och foto: Carolina Häggkvist/Nyhetsredaktionen, telefon 010-103 94 88