Landstinget i Östergötland

Region Östergötland i Almedalen

Bilden visar ett av förra årets seminarier i East Swedens arena i Almedalen.

[2018-06-29]

Artificiell intelligens (AI) och digitala vårdcentraler. Avhopp från gymnasiet och visualiseringen av kvinnors underliv. Det är exempel på vad Region Östergötland kommer att diskutera under politikerveckan i Almedalen. ”Vi har ett spännande och varierat program i år”, säger regiondirektör Krister Björkegren.

Under årets upplaga av politikerveckan i Almedalen arrangerar Region Östergötland tillsammans med fem andra östgötska aktörer seminarier på mötesplatsen East Sweden Arena den 2-5 juli. De andra organisationerna är Linköpings universitet, Östsvenska Handelskammaren samt Norrköpings, Linköpings och Motala kommuner.

– Vi har ett högaktuellt och varierat program i år som bjuder både på spets och bredd. Det är också glädjande att vi återigen genomför arrangemanget tillsammans med andra aktörer från vår region, säger regiondirektör Krister Björkegren.

På East Swedens Arena

En av punkterna i programmet är måndagens seminarium om tillgänglighet i vården och hur mycket det får kosta. Där deltar bland annat Maria Randjelovic, utvecklingschef i primärvården i Region Östergötland. En annan rubrik är "Var fjärde elev fullföljer inte sin gymnasieutbildning – vad händer?". Där medverkar Lars-Inge Jonsson, projektledare för #jagmed, också på måndagen.

– Vår region har ambitionen att vara en drivande kraft inom innovation och samhällsfrågor. Vi vill ta täten och lyfta aktuella och varierade frågor i Almedalen, säger Andreas Capilla, regionutvecklingsdirektör i Region Östergötland.

Andra programpunkter är hur vi kan införa AI på ett etiskt och hållbart sätt samt visualisering för att minska tabun kring kvinnors underliv. På det sistnämnda seminariet på onsdagen deltar bland andra Eva Uustal, överläkare i gynekologi, och förlossningsöverläkaren Marie Blomberg, båda vid Universitetssjukhuset i Linköping.

På andra arenor

Det är inte bara på den egna gemensamma arenan som Region Östergötland kommer att finns representerad. Till exempel deltar hälso- och sjukvårdsdirektören Lena Lundgren i ett seminarium på tisdagen med titeln "Tobaksprevention - en hjärtefråga för tandvården".

Medverkar gör också ergonomen och fysioterapeuten Charlotte Wåhlin från Arbets- och miljömedicin i Region Östergötland under ett seminarium om hållbart arbetsliv på tisdagen.

Även Magnus Janzon, överläkare och verksamhetschef på kardiologiska kliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping, deltar under seminarierna "Vården har mängder med data – varför används den inte?" och "Klinisk kunskapsstyrning från vision till verklighet" båda under onsdagen.

Textansvarig: Carolina Häggkvist, 010-103 77 85

Till programmet: Programmet för East Sweden Arena i Almedalen 2018 finns på  https://www.eastsweden.se/almedalen Där kommer även alla seminarier från East Sweden Arena att sändas live. Det går också bra att se seminarierna i efterhand

Andra webbplatser