Region Östergötland i Almedalen

Bilden visar East Sweden Arena förra året.

[2019-06-27]

Artificiell intelligens (AI), framtidens matproduktion och visualisering av Agenda 2030. Det är exempel på vad Region Östergötland kommer att diskutera under politikerveckan i Almedalen. ”Det blir en heldag fullspäckad med spännande programpunkter”, säger regiondirektör Krister Björkegren.

Under årets upplaga av politikerveckan i Almedalen arrangerar Region Östergötland tillsammans med tre andra östgötska aktörer seminarier på mötesplatsen East Sweden Arena måndagen den 1 juli. De andra organisationerna är Östsvenska Handelskammaren, Norrköpings kommun och Linköpings kommun. I år ligger arenan på en ny plats och programmet är koncentrerat till en dag.

– Det blir en heldag fullspäckad med spännande programpunkter. Precis som tidigare år genomför vi arrangemanget tillsammans med andra aktörer från vår region vilket har visat sig vara ett lyckat koncept, säger regiondirektör Krister Björkegren.

På East Sweden Arena

En av punkterna i programmet är måndagens seminarium "Hur kan AI gå från vision till verklig patientnytta?". Där deltar för Region Östergötlands räkning Anna Bodén, biträdande verksamhetschef för klinisk patologi, Mischa Woisetschläger, överläkare på röntgenkliniken, Anders Persson, professor och föreståndare för Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering (CMIV) och regionrådet Kaisa Karro (S).

Frågeställningen i det seminariet är att AI ger stora möjligheter till mer precis sjukvård, men hur kan vården styra utvecklingen av AI-hjälpmedel så att de verkligen skapar nytta för patienterna?

Exempel på andra programpunkter på East Swedens Arena är "Visual Agenda 2030 – från ord till handling mot de globala målen" och "Robotar, sensorer och satelliter – så ser matproduktionen ut 2030". Alla seminarier på East Sweden Arena sänds live på Almedalswebben.

– Vår region har ambitionen att vara en drivande kraft inom innovation och samhällsfrågor. Vi vill ta täten och lyfta de här frågorna i Almedalen, säger Andreas Capilla, regionutvecklingsdirektör i Region Östergötland.

Samhällsutmaningen psykisk hälsa

Region Östergötland finns också med som en av aktörerna bakom initiativet MIND//SHIFT som under tre dagar lyfter samhällsutmaningen med förutsättningar för psykisk hälsa. Hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Lundgren deltar bland annat i det inledande seminariet på måndagen med titeln "Byt perspektiv från psykisk ohälsa till psykisk hälsa - Börja med något nytt och sluta gör gammalt".

Textansvarig: Carolina Häggkvist, 010-103 77 85