Landstinget i Östergötland

Populär nycirkusfestival tillbaka

Bilden TVÅ med Henrik & Louise.

[2018-04-20]

I augusti hålls den andra upplagan av den internationella nycirkusfestivalen Cirkusslottet. Bland de bokade akterna finns artister från Brasilien, Finland och Frankrike. Nyheter för i år är bland annat dubbelt så många festivaldagar och ett cirkusresidens.

Under tio dagar i augusti kommer det att bjudas på högkvalitativ samtida cirkus från hela världen i de två stora cirkustälten i Slottsparken i Finspång. Det blir även flera utomhusföreställningar i Bruksparken.

Den första upplagan av Cirkusslottet blev en succé. Ett festivalområde med massor av spännande aktiviteter och fantastiska internationella föreställningar slog i augusti 2017 publiken med häpnad.

I år är festivalen dubbelt så lång och publiken kan se fram emot hela tio dagar av internationell världscirkus, bland annat med Norrköpingsbördiga Sirqus Alfons som i fjol kammade hem priset för bästa föreställning på en av världens största scenkonstfestivaler (Adelaide Fringe) och som även har figurerat i America´s Got Talent.

En annan nyhet är att Finspångs kommun, inom ramen för Nycirkus Öst, kommer att arrangera cirkusresidens under sommaren. Resultatet blir bl.a. ett uruppförande av ett helt nytt verk kallat TVÅ av Henrik & Louise, två av Sveriges mest etablerade cirkusartister. Parakrobaterna Henrik Agger och Louise Bjurholm Euler är utbildade i Moskva och kända från bland annat Cirkus Cirkörs föreställningar. Vid presskonferensen kommer de att presentera några hisnande smakprov av yttersta världsklass!

Många av föreställningarna kommer även att ges som skolföreställningar. Utöver detta bjuds det på olika typer av prova på-aktiviteter, workshops och seminarier för barn, ungdomar och vuxna, däribland Barnens byggskola med NCC samt ett konstnärligt projekt med den lokale konstnären Olav Lunde som bygger en skulptur live under festivalperioden tillsammans med tonåringar från Finspång.

Textansvarig: Maria Carlqvist, Nyhetsredaktionen, 010-103 76 28

Om Nycirkus Öst
Cirkusslottet Finspång är en del av det treåriga utvecklingsprojektet Nycirkus Öst, med syfte att stärka nycirkusens utveckling i Östergötland, öppna för internationella influenser och ge regionens invånare ökade möjligheter till berikande upplevelser, delaktighet och utövande inom konstformen. Bakom projektet står Region Östergötland, Finspångs kommun och Östgötateatern, med stöd av Kulturrådet. Samarbetspartners för 2018 års festival är Siemens och NCC.