Landstinget i Östergötland

Östergötland utsett till Sveriges första hållbara region

Bilden visar en kvinna som cyklar genom ett sädesfält.

[2018-09-28]

Östergötland har av den världsomfattande organisationen Green Destinations blivit utnämnd till en hållbar besöksdestination, och placerar sig bland de främsta hundra i världen. I går tog Visit Östergötland emot diplomet under Global Green Destinations Conference i Nijmegen i Nederländerna.

Tidigare har Åre och Sigtuna varit de enda svenska destinationerna med på Top 100-listan över Green Destinations, som utses av den globala besöksnäringen.

- Vi har samlat olika hållbarhetsinitiativ i Östergötland och sammantaget utmärker vi oss som en av de främsta hållbara turistmålen i norra Europa. Vi är den första regionen i Sverige som lyckas med detta och det känns stort, säger Emil Selse, projektledare för Hållbar produktutveckling, Visit Östergötland.

Fossilfri kollektivtrafik som drivs med biogas och en sophantering där matavfall återvinns som värme är initiativ där Östergötland ses som en föregångare i det internationella hållbarhetsarbetet. Det är också en rad andra områden som premieras, till exempel hur man arbetar med säkerhet, minoritetsfrågor och skyddandet av kultur- och naturmiljöer.

Visit Östergötland utmärker sig i det internationella hållbarhetsarbetet genom projekt som Hållbar Produktutveckling med fokus på produkter och företagande i skärgården, Vadstena, Göta kanal och Kinda Kanal. Bland annat erbjuds hållbarhetsmetoden Swedish Welcome.

– Vi sökte efter ett sätt att inte bara jobba med produkternas eller företagens hållbarhet, utan att certifiera hela Östergötland. Med arbetet hoppas vi attrahera "rätt" turister som då valt oss för att vi har tagit hand om hållbarhetsperspektivet. Vi hoppas kunna ta ett gemensamt grepp med fler samhällsaktörer nästa gång, säger Emil Selse.

Textansvarig: Maria Carlqvist, 010-103 76 28