Nytt nummer av Hälsotecken med guide till vården

[2019-10-15]

Svårläkta sår, svullna ben och allergiska reaktioner. På vårdcentralen får man hjälp med allt från lättare besvär till allvarliga sjukdomar. "Det bästa är när man kan hitta en lösning som hjälper patienten", säger distriktssköterskan Britta Hellström på Vårdcentralen Vadstena som intervjuas i det nya numret av Hälsotecken.

Bilden visar framsidan på tidningen med en barnsjukskötrerska och ett tre månader gammalt barn.

Den här veckan delas Hälsotecken nummer 2 ut till hushållen i Östergötland. Temat är Din guide till vården med koppling till den kampanj som Region Östergötland nu har startat för att patienterna ska hitta rätt vård när de behöver den. I temat besöker vi också Vrinnevisjukhusets akutmottagning och 1177 vårdguiden på telefon i Östergötland.

Det nya numret berättar om att barnhälsovården nu vaccinerar mot en av de vanligaste magsjukorna. Det är bara de minsta barnen som vaccineras mot rotavirus men när de slipper bli sjuka väntas smittan minska i hela samhället.

– Vi tror att vi kommer märka en viss effekt i Östergötland redan i vinter, säger Maria Myrgård, barnhälsovårdsöverläkare i Region Östergötland.

Du kan också läsa om betydelsen av att avstå från alkohol och rökning före och efter operation. Vi intervjuar kirurgen Per Sandström som ser att komplikationerna minskar då.

Textansvarig: Maria Carlqvist, 010-103 76 28