Landstinget i Östergötland

Ny psykiatrisk öppenvårdsmottagning i Norrköping

[2018-05-09]

I dag invigdes en nyöppnad psykiatrisk öppenvårdsmottagning i centrala Norrköping. Det är den tidigare Vrinnevimottagningen som har flyttat från Vrinnevisjukhuset till Prästgatan 12 b och bytt namn till psykiatrisk mottagning Spiran, även kallad Spiranmottagningen.

Bilden visar när Lena Lundgreb klippte bandet på mottagningen Spiran.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Lundgren klippte bandet i dag, samtidigt som kollegor på psykiatriska kliniken, allmänheten, vårdgrannar och samverkanspartners bjöds på visning av de nyrenoverade lokalerna.

– Det är positivt att mottagningen nu finns centralt och lättillgängligt, säger Lena Lundgren.

Mottagningen är en del av psykiatriska kliniken och en av två regiondrivna psykiatriska öppenvårdsmottagningar i Norrköping. I april lämnade den sitt tidigare läge i äldre lokaler på Vrinnevisjukhuset.

– Det är mycket positivt att vi har fått en lokal på stan som är bättre anpassad till patienternas behov. Vi flyttar för att öka tillgängligheten, då många av våra patienter får lättare att komma hit och dessutom föredrar en mottagning utanför sjukhuset, säger Karin Mossberg, verksamhetschef för psykiatriska kliniken, Vrinnevisjukhuset.

Rum för gruppterapier

De nya lokalerna innehåller både enskilda rum och grupprum och är ljudisolerade. Här finns bland annat samtalsrum, träningskök och utrymmen att samla patienter och närstående till utbildningar om olika diagnoser. Varje behandlare har sin egen expedition dit patienter kommer på enskilda samtal. Mottagningen utvecklar arbetet med gruppterapier och de gemensamma utrymmena är därför viktiga, berättar vårdenhetschef Petter Jonsson.

– Det känns bra att ta emot patienterna i rum som är fräscha och moderna. Vi är nöjda med läget eftersom vi vill att öppenpsykiatrin ska vara en integrerad del av samhället. Nu kan våra patienter enkelt gå in hit, med kaféer och affärer vägg i vägg, säger Petter Jonsson.

Textansvarig: Maria Carlqvist, 010-103 76 28

Psykiatrisk mottagning Spiran är en av två regiondrivna psykiatriska mottagningar i Norrköping. Här finns också två mottagningar som drivs av privata vårdgivare. Upptagningsområdet är Norrköping Finspång, Söderköping, Valdemarsvik och Vikbolandet. Runt 4500 patienter finns i öppenpsykiatrisk vård i länsdelen.