Landstinget i Östergötland

Minska risken för magsjuka

[2018-07-11]

Under sommarmånaderna ökar risken att drabbas av magsjuka på grund av bakterier. Oftast är det mat och vatten som är smittkällan men det finns enkla sätt att minska risken - både vid grillningen, besöket i kohagen och när du dricker ur brunnen vid sommarstugan.

Bilden visar en man som grillar.

De senaste årens statistik från Folkhälsomyndigheten visar att mer än 12 000 personer per år har blivit magsjuka av bakterier som campylobacter, ehec, yersinia och salmonella. En stor del av dem som smittas av dessa sjukdomar insjuknar under juni, juli och augusti.

– Vanliga smittotillfällen under sommaren är till exempel felaktig hantering av mat i samband med grillning och att mat inte kyls ner tillräckligt snabbt, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland.

Det är också vanligt att man får bakterier om man får besök av djur eller besöker dem själv i deras närmiljö.

För att minska risken att bli sjuk kan man tänka på att tvätta händerna innan man lagar mat och äter, efter toalettbesök och efter kontakt med djur. Det gäller också att hålla hygienen vid matlagningen.

– För att bakterier ska försvinna från kött behöver det värmas upp ordentligt. Låt kyckling, hamburgare och rå korv blir helt genomstekta och låt inte mat stå framme länge i värmen. Det är också viktigt att använda olika skärbrädor till det råa köttet och till grönsakerna som ska ätas råa, säger Britt Åkerlind.

Bakterier sprids också i dricksvatten och den som har en egen brunn till exempel i sommarstugan ska vara extra uppmärksam. Vattenkvaliteten i egen brunn kan förändras med tiden.

Några råd från Livsmedelsverket och Jordbruksverket för att slippa magsjuka:

Tvätta händerna

Före matlagning, måltid och efter hantering av rått kött

Efter kontakt med djur eller djurens närmiljö

Efter toalettbesök.

Vid matlagning:

Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött.

Håll olika livsmedel såsom rått kött och mat som inte ska hettas upp separerade från varandra.

Diska skärbrädan och kniven som du använt till köttet innan du skär sallad eller andra grönsaker.

Vid uppvärmning av mat se till att den blir ordentligt upphettad.

Se till att kyckling, hamburgare och rå korv blir helt genomstekt.

Låt inte maten stå framme länge i värmen.

Var noga med att kyla ner maten snabbt och sedan förvara den kallt.

Skölj alltid grönsaker noga i rent vatten.

Vid kontakt med lantbrukets djur:

Tvätta händerna med tvål och vatten innan och efter kontakt med djur eller deras närmiljö – glöm inte barnens händer.

Tvätta händerna innan du äter och undvik att äta i djurens närmiljö eller i beteshagar där det går kor, får och getter.

Bada inte i närheten av betesmarker där det går kor, får eller getter.

Kontrollera ditt dricksvatten om du har egen brunn

Vattenkvaliteten i egen brunn kan förändras med tiden. Genom en vattenanalys hos ett laboratorium kan man kontrollera om vattnet innehåller bland annat bakterier.

Vattenanalys bör göras minst var tredje år.

Glöm inte sommarstugans brunn.

Textansvarig: Maria Carlqvist, 010-103 76 28