Landstinget i Östergötland

Mammografin i Östergötland fyller 40 år

[2018-05-11]

För 40 år sedan kom de första kvinnorna till mammografisk hälsokontroll i Östergötland. Förra året deltog 43 082 kvinnor, vilket är 83 procent av alla som kallats. I tisdags firade bröstenheten på Universitetssjukhuset i Linköping 40 års screeningverksamhet som har sänkt dödligheten i bröstcancer.

Bilden visar Theres Asklund monterar en stereotaktisk biopsienhet Bilden visar sjuksköterskorna Solveig Hagelin och Louise Hävre som har arbetat ihop sedan mammografin rullade ut till kvinnorna.

– Mammografiska hälsokontroller betyder mycket för att upptäcka cancersjukdom tidigt och både prognos och behandlingar har förbättrats på 40 år, säger Ann-Britt Larsson, enhetschef på mammografin på Universitetssjukhuset i Linköping.

1974 startade mammografisk hälsokontroll som försöksverksamhet i Gävleborgs läns landsting.

För att metoden skulle kunna rekommenderas i stor skala behövdes en kontrollerad randomiserad studie. Studien startade i Östergötland och Kopparbergs län 1978. Överläkare Gunnar Fagerberg, radiolog på RIL, Regionsjukhuset i Linköping utsågs att leda projektet.
40 till 74 år

I starten kallades den för allmän hälsokontroll och erbjöds till alla kvinnor över 40 år. I dag heter det mammografisk hälsokontroll, och erbjuds till alla kvinnor mellan 40 och 74 år som kallas vartannat år.

– Många kvinnor känner inte en förändring i bröstet, men sex av tio bröstcancerfall upptäcks via mammografisk hälsokontroll. Vi har länge legat på en nivå där vi upptäckt 300-350 fall per år, men tekniken för att upptäcka cellförändringar går stadigt framåt, säger Ann-Britt Larsson.

Runt 17 procent som kallades kom inte till mammografin, och det är en grupp som mammografin vill nå.

– Om man har missat sin tid kan man alltid kontakta oss så bokar vi en ny tid. Undersökningen är frivillig men betydelsefull för kvinnors hälsa, säger Ann-Britt Larsson.

Rullande husvagn

Sjuksköterskorna Louise Hävre, Nina Glänås och Solveig Hagelin har arbetat tillsammans sedan tiden när mammografin åkte ut till kvinnor i länet med en mobil enhet i början av 2000-talet.

– Vi hade en rullande arbetsbarack som åkte ut med till orter som Mjölby, Finspång och Valdemarsvik. Där tog vi emot kvinnorna och tog bilder som vi framkallade i vätskor och hängde upp. Dagen efter kunde man se om det fanns sjukdomsförändringar, säger Louise Hävre.

Några år senare fick de en lite snyggare och modernare husvagn med skylten Mammografi.

– Det brukade vara ett stort intresse för undersökningen när vi kom, säger Solveig Hagelin.

Textansvarig: Maria Carlqvist, Nyhetsredaktionen, 010-103 76 28

Mammografin introducerades på 1960-talet, och först i världen med mammografiscreening var Bengt Lundgren i Gävle 1969. De tidiga metoderna byggde på att man tog filmer och bilder som framkallades i bad. Bilderna hängdes upp på tork och man kunde se tidiga cancerförändringar. Med dagens avancerade bilddiagnostik har möjligheterna att upptäcka tidiga förändringar ökat, men redan för 40 år sedan kunde man upptäcka många fall.