Landstinget i Östergötland

Lunnevads folkhögskola fyller 150 år

[2018-06-01]

I år är det 150 år sedan Lunnevads folkhögskola öppnade. Tillsammans med folkhögskolorna Hvilan och Önesta var man därmed först ut i landet. ”Inte så många arbetsplatser inom regionen är så gamla”, säger tf rektor Jan Druidh.

Bilden visar tårtan vid Lunnevad

Högtidsdagen är först i november, men själva firandet har redan gått av stapeln med en 150 decimeter lång tårta. Jan Druidh, administrativ chef och för stunden även tf rektor, berättar om helgens firande med ungefär 700 besökare:

– Hela tårtan gick åt! Det var trevlig stämning och många gamla elever som återvände till skolan, det värmde själen.

Har estetisk inriktning

Från början var Lunnevads folkhögskola en skola för lantbrukarsöner som behövde få bättre bildning. I dag erbjuder skolan förutom den för folkhögskolor obligatoriska allmänna linjen, även utbildningar i dans, musik och konst.

– De flesta som läser allmän kurs här vill komma vidare i livet och kanske läsa på universitetet. Det kan vara en andra chans, säger Jan Druidh.

När det gäller de estetiska linjerna rör det sig istället ofta om en förberedelse inför Musikhögskolan, Konstfack eller Dansakademin, förklarar rektorn.

Till hösten utökar skolan, som ägs av Region Östergötland, antalet platser till 200 elever. I november väntar även en jubileumsföreställning i Crusellhallen i Konsert & kongress i Linköping.

Textansvarig: Carolina Häggkvist, 010-103 77 85

Andra webbplatser