Linköping bästa universitetssjukhus i AT-ranking

Bilden visar sjukhusens entréer.

[2019-09-11]

Universitetssjukhuset i Linköping rankas högst av landets universitetssjukhus i den årliga AT-rankingen som görs av Sveriges yngre läkares förening (SYLF). Samtidigt behåller Vrinnevisjukhuset sin 14:e plats från förra året.

Sveriges yngre läkares förening skickar varje år en enkät till alla AT-läkare där de får värdera sin AT-tjänstgöring. Utifrån AT-läkarnas omdömen görs sedan en ranking av samtliga sjukhus i landet. I år redovisas Linköping och Motala gemensamt för första gången och hamnar på 31:a plats. Det innebär att Linköping rankas högst av universitetssjukhusen.

Det känns väldigt roligt att vi är bäst i klassen bland universitetssjukhusen, säger Lena Holmertz, verksamhetschef för AT i Linköping och Motala. Akutsjukvårdsblock, som vi har, redovisas dessutom för första gången i undersökningen i år. Och det är positivt eftersom akuttjänstgöring alltid har värderats på andra sjukhus, där det ingår i kirurgi- och medicinblocket. Akuttjänstgöring brukar vara en populär placering för AT-läkarna.

"Rejält kliv framåt"

– Men alla har förbättrat sina resultat och klinikerna med opererande tjänster har tagit ett rejält kliv framåt. Det är roligt att se.

Vrinnevisjukhuset klättrade förra året från placering 23 till placering 14 och behåller den placeringen i år. Vrinnevisjukhusets snittbetyg är precis som förra året 5,32 av 6,0 möjliga.

Utöver AT-rankingen gör Region Östergötland egna interna enkäter, där man på kliniknivå kan följa upp hur AT-utbildningen fungerar.

– Vi frågar om allt från upplägg till stöd från handledare och andra kollegor, säger Lena Holmertz. Det gör att vi kan följa i detalj hur det fungerar och se var vi behöver bli bättre.

Textansvarig: Anchi Alm / Nyhetsredaktionen

Andra webbplatser