Landstinget i Östergötland

Kontroll av hudförändring kan bokas på 1177.se

[2019-01-28]

Allt fler har hudförändringar som behöver kontrolleras av läkare. På många vårdcentraler kan patienterna enkelt boka tid för kontroll av en hudförändring genom att logga in på 1177.se.

Bilden visar en hudundersökning.

Vårdcentralen är första anhalten i vårdkedjan för den som är orolig över en prick eller en hudförändring.

– Det är viktigt att boka tid för kontroll om man känner sig orolig även om de flesta hudförändringar är ofarliga, säger Magnus Falk, distriktsläkare på Vårdcentralen Kärna.

På vårdcentralen bedöms hudförändringen av läkare. En del vanliga hudförändringar behöver tas bort och då kan ibland läkaren på vårdcentralen göra det direkt med hjälp av lättkirurgi. Patienter som behöver ytterligare kontroll och bedömning skickas vidare på remiss till hudkliniken.

Bilder underlättar bedömning

Många vårdcentraler använder en teknik som kallas teledermatoskopi som innebär att man tar bilder på hudförändringen och skickar dessa med remissen till hudkliniken för bedömning. Bilderna underlättar bedömningen på hudkliniken och gör att patienten säkrare och snabbare kan få vård.

– Inom några dagar granskas bilderna för att ta ställning till om hudförändringen behöver undersökas ytterligare på hudkliniken, bör opereras bort eller inte behöver någon mer åtgärd, säger, Eva Ljunggren, verksamhetschef på hudkliniken.

Malignt melanom är den allvarligaste formen av hudcancer och den cancersjukdom som ökar mest. Den beror oftast på att man har bränt sig flera gånger i solen. Därför är det viktigt att skydda sig mot solen. Om hudcancer upptäcks i tid och behandlas direkt är prognosen god.

Minskar oro

Möjligheten att boka tid på vårdcentralen digitalt och snabbt få en bedömning ger flera fördelar.

– Den som behöver opereras kan snabbare komma till behandlingen och det kan också minska oron hos en del patienter, säger Maria Randjelovic, utvecklingschef Primärvårdscentrum.

Med hjälp av e-tjänster och nya teknik kan oroliga patienter i många fall få en snabbare bedömning.

– Det är positivt för patienterna och förenklar även för verksamheterna, säger Lotta Saleteg Falk, e-hälsostrateg i Region Östergötland.

Textansvarig: Susanne Fridberg/ Maria Carlqvist, Nyhetsredaktionen, 010-103 76 28

På 1177.se kan du läsa mer om hudförändringar, hudcancer och hur du kan skydda dig mot den vanligaste formen, malignt melanom. På många vårdcentralers sidor på 1177.se kan du boka tid för kontroll av en hudförändring.Om din vårdcentral inte erbjuder bokning på webben, ring eller kontakta vårdcentralen via "Kontakta mig" på 1177.se.