Landstinget i Östergötland

Hon brinner för utsatta grupper

[2019-03-07]

Överläkaren Åsa Kastbom på psykiatriska kliniken i Linköping tilldelas årets första Kandidat Kork-pris för sina föreläsningar och sin handledning. ”Det är bland det finaste pris man kan få”, säger pristagaren själv.

Bilden visar Åsa Kastbom

Åsa Kastbom är expert inom barnmisshandel och sexuella övergrepp. De formella titlarna är överläkare i psykiatri och doktor i pediatrik ­– de senaste tio åren har hon haft en delad tjänst mellan vuxenpsykiatrin och BUP Elefanten på Universitetssjukhuset i Linköping.

Nu tilldelas hon priset Kandidat Kork 2019 för sina inspirerande föreläsningar och sin kliniska handledning "i den absoluta toppklassen".

Vill göra avtryck

– Det är bland det finaste pris man kan få eftersom det är läkarstudenterna själva som väljer. Det är så många handledare som passerar genom åren och att utses till en av dem som har gjort avtryck är stort, säger Åsa Kastbom.

Hon fortsätter:

– Jag tycker att det är väldigt roligt att jobba och träffa människor. Jag brinner för vissa utsatta grupper och det tror jag märks i mina föreläsningar. Det vill jag även få mina studenter att göra.

Dessa grupper är till exempel barn och ungdomar som har blivit misshandlade eller sexuellt utnyttjade. Det är också barn och ungdomar med depression, ångest, könsdysfori och transsexualism.

Samarbetar med Interpol

Åsa Kastbom var också med och startade barnskyddsteamet i Region Östergötland, där hon även arbetar i dag. Överläkaren är dessutom medlem i Interpols grupp med namnet Crimes against children (brott mot barn). En grupp som träffas två gånger per år för att dela fall, ny forskning, trender och för att föreläsa för varandra.

– Det är jag väldigt stolt över och det är speciellt även för Region Östergötland att få vara med i detta sammanhang eftersom gruppen mest består av poliser.

Kandidat Kork-priset delas ut den 6 juni under examenssittningen och pristagaren kommer även att hålla tal i Linköpings domkyrka den 8 juni.

Textansvarig: Carolina Häggkvist, 010-103 77 85

Nomineringen
Åsas föreläsningar och kliniska handledning präglas av en entusiasm som lämnar studenten inspirerad till fortsatt inläsning och arbete. Åsa lyfter svåra och emellanåt känsloladdade ämnen om barn, ungdomar, sexualitet och övergrepp samt utmanar oss studenter till att förstå vikten av ett gott patientbemötande. Hon visar imponerande exempel på hur det går att vara personlig på ett professionellt sätt. Utöver att Åsa ger några av läkarprogrammets bästa föreläsningar är hon dessutom en klinisk handledare i den absoluta toppklassen och behandlar en som en kollega från dag ett. Tack Åsa för att du hjälper oss att inte bara bli bättre läkare utan också bättre människor!

Om priset
Kandidat Kork delas ut sedan 1975 till en handledare eller föreläsare som "kan få även den mest korkade studenten att förstå". Det är den avgående klassen (termin 11) på läkarprogrammet som genom nomineringar och sluten omröstning utser vinnaren.