Landstinget i Östergötland

Hon är årets medicinsvensk

Bilden visar Eva Uustal som klipper bandet när bäckensmärtenheten invigs.

[2017-12-19]

Eva Uustal, överläkare på kvinnokliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping, har nyligen utsetts till årets svensk i kategorin vetenskap av nyhetsmagasinet Fokus. Gratulerar till utmärkelsen, hur känns det?

– Oerhört hedrande och det känns extra häftigt att det är ett samhällspris. Förlossningsskador har inte fått så mycket utrymme tidigare så det känns supercoolt.

Varför har just du utsetts?
– Det har att göra med att jag har tagit flera egna nationella initiativ utifrån behov som jag har stött på när jag har träffat patienter och utifrån att jag vill förbättra grava missförhållanden.

Berätta om din insats?
– Jag har etablerat ett nationellt nätverk inom professionen, våra föreningar och kvalitetsregister för att kunna påverka arbetet med bristningar. Jag har byggt upp det nationella Bristningsregistret där vi återrapporterar till läkare och barnmorskor. Jag har även initierat och nu sjösatt en omfattande webbutbildning för läkare och barnmorskor i hela landet som heter bäckenbottenutbildning.se. Dessutom har jag samlat på mig en bred och brokig kunskap för att kunna genomföra projekten.

Får kvinnor med förlossningsskador bättre vård i dag?

– Ja, det skulle jag vilja säga. Vi har fått stort genomslag till exempel när det gäller att bedöva innan man gör undersökningar och på så vis kan se och sy bättre. Vi har också fångat upp och hjälpt kvinnor i Bristningsregistret som skämts för exempelvis avföringsläckage och därför avstått från att söka vård.

Vad skulle du vilja ge förlossningsvården i julklapp?
– Tid att ta till sig bäckenbottenutbildningen! Den julklappen kommer nästa år i regionen, då får de som behöver arbetstid avsatt för att gå den. Men den är öppen för alla redan nu.

Textansvarig: Carolina Häggkvist, 010-103 77 85 

 

Motiveringen
"I Sverige sker drygt 100 000 förlossningar varje år. Bland förstföderskorna får 80 procent skador som behöver sys. Trots det har kunskapen om förlossningsskador länge varit eftersatt. Årets medicinsvensk har varit drivande i att kartlägga förlossningsskador och utbilda i hur sådana kan undvikas och behandlas. Tack vare henne finns sedan 2014 ett nationellt bristningsregister och sedan några månader ett webbaserat utbildningsprogram för vårdpersonal. Årets medicinsvensk är överläkaren Eva Uustal."