Landstinget i Östergötland

Här är årets kulturstipendiater

[2018-08-22]

Nu har årets kulturstipendiater utsetts av Region Östergötland.

Bilden visar en teckning av människor med händerna mot en sol.

2018 års kulturstipendiater fastställdes av regionutvecklingsnämnden på onsdagen.

– Tanken med de här stipendierna är både att uppmärksamma konstnärernas arbete och att stimulera till fortsatt utveckling av kulturen. Därför känns det bra att årets stipendiater är verksamma inom så många olika av kulturens områden, säger Eva Andersson (S), regionfullmäktiges ordförande.

Årets arbetsstipendium på 100 000 kronor går till Sissi Westerberg, konstnär
För hennes spännande och aktuella konstnärskap, arbetet med Rejmyre Art Lab och saneringsprojektet kring Rejmyre Glasbruk.

Kultur- och utvecklingsstipendierna á 40 000 kronor tilldelas;

Stina Widen, musiker,dirigent
För att hon med ett enormt mod och engagemang samt med humor och på ett avväpnande sätt belyser frågan om sexuella trakasserier i musikbranschen.

Jonatan Rosén, serietecknare
För att han med sitt intressanta konstnärskap som metod vill öka intresset för växter på ett sinnrikt och humoristiskt sätt.

Ellen Andersson, jazzmusiker
För att hon med sin enorma skicklighet vill utforska relationen mellan vokalist och storband.

Anna Di Meglio Lidbjörk, konstnär
För att hon med sitt intressanta arbetssätt där hon arbetar konceptuellt med konsthantverket skapar konst grundad i platsens historia.

Stipendiet på 50 000 kronor för nyskapande projekt tilldelas Vincent Jonsson och hans projekt Process projekt 1.
För att han som skicklig koreograf och dansare vill utveckla hur vi ser på tillkomsten av dans och på så sätt utveckla den samtida scenkonsten.

Stipendierna delas ut vid regionfullmäktiges sammanträde den 21 november.

Textansvarig:
Carolina Häggkvist, 010-103 77 85