Landstinget i Östergötland

GeBlod – nytt namn för blodgivningen i Östergötland

Bilden visar blodbussen med nytt utseende.

[2019-02-12]

Blodgivningen i Östergötland har bytt namn till GeBlod. Det nya namnet är nationellt och ska bidra till större igenkänning och få fler att vilja ge blod. På Alla hjärtans dag nu på torsdag den 14 februari välkomnas blodgivare och andra till öppet hus hos GeBlod.

GeBlod är ett nytt kommunikationskoncept som bland annat syftar till att Sveriges blodverksamheter ska bli mer enhetliga i sin kommunikation. Blodgivare ska känna igen GeBlod oavsett var i landet man befinner sig. Målet är att GeBlod-konceptet ska skapa uppmärksamhet för blodgivning och därmed rekrytera och behålla blodgivare.

– Att göra detta tillsammans med fler blodgivningsverksamheter runt om i landet ger oss möjlighet och framförallt styrka att bli ännu bättre på att lyfta blodgivarna och behovet av blod i den svenska sjukvården, säger Birgitta Clinchy, verksamhetschef för klinisk immunologi och transfusionsmedicin i Region Östergötland.

För länets blodgivare innebär det att GeBlod sedan årsskiftet är det nya namnet på blodgivningsverksamheten. Det betyder att blodgivare som ger blod runt om i Östergötland kommer att besöka GeBlod istället för Blodtappen. I samband med namnbytet har blodgivningsenheterna i Östergötland fått ett nytt utseende.

– Vi hoppas på att det nya konceptet bidrar till att GeBlod syns ännu mer runt om i Östergötland och på så sätt bidrar att fler tar steget att bli blodgivare, säger Enisa Deumic, kommunikatör och blodgivarsamordnare.

På Alla hjärtans dag den 14 februari håller GeBlod i Linköping öppet hus från klockan 10.00, dit den som redan är blodgivare men även andra intresserade är välkomna. De två blodbussarna finns för dagen vid Ica Maxi i Ingelsta i Norrköping och vid Bergslagstorget i Finspång.

Textansvarig: Bodil Knuthammar, 010-103 94 88, 070-293 13 34

Mer om blodgivning:
I Svensk sjukvård behövs i snitt en blodpåse i minuten, dygnet runt, året om. Eftersom blod inte kan lagras längre än sex veckor är en jämn ström av blodgivare avgörande. Att ge blod tar cirka 10 minuter, hela besöket tar cirka 30 minuter. Minuter som räddar upp till tre människors liv.
I Östergötland finns i dag 15 000 blodgivare, varav 9 500 har gett blod under 2018 och tillsammans bidragit med 18 929 blodpåsar. Varje år behövs 1800 nya blodgivare i länet.