Fler kallelser till digitala brevlådor

[2019-10-08]

Nu kommer patienter att kunna få fler kallelser från Region Östergötland till digitala brevlådor. Tjänsten införs stegvis.

Bilden visar en vy ur den digitala brevlådan Kivra.

– För den östgöte som har en digital brevlåda tror jag att möjligheten att få kallelsen digitalt kommer att uppskattas. Det är smidigt att kunna läsa sin post oberoende av var man befinner sig. Den som föredrar att ta emot sina kallelser till sjukvården via vanliga brev kommer naturligtvis att få göra det även i fortsättningen, säger regionrådet Agneta Niklasson (MP).

Sedan i våras har mammografin i Region Östergötland provat att skicka kallelser till digitala brevlådor, till exempel Kivra. Eftersom det har fungerat mycket bra utökar nu regionen den tjänsten. Det innebär att allt fler kallelser och brev kommer att skickas till digitala brevlådor.

– Vi inför det här successivt. Det betyder att patienter i vissa fall kan få kallelsen i sina digitala brevlådor och i andra fall i den vanliga brevlådan, säger Marie Blomberg, delprojektledare för projektet Digital kommunikation med patienter i Region Östergötland.

Hon påpekar att det är viktigt att de som har aktiverat en digital brevlåda kontrollerar att de har registrerat rätt e-postadress och telefonnummer för aviseringar, för att inte missa några kallelser. Den som använder appen får dessutom en pushnotis i telefonen.

Ökar valfriheten

De patienter som inte har digitala brevlådor får kallelser och brev via posten som vanligt även i fortsättningen.

– Det här ökar valfriheten för patienterna. De som har en digital brevlåda kommer successivt att kunna läsa sina kallelser när de vill och var de än är. De kommer också att få kallelserna snabbare och säkrare. Dessutom är det här bra för miljön och mer kostnadseffektivt, säger Marie Blomberg.

Omkring 3,5 miljoner privatpersoner och företag i Sverige har i dag digitala brevlådor.

Textansvarig: Cecilia Ottosson, 010-103 78 29