Landstinget i Östergötland

Fina placeringar i Bästa sjukhusranking

Bilden visar sjukhusen i Östergötland.

[2019-01-23]

Universitetssjukhuset i Linköping tar brons och Vrinnevisjukhuset och Lasarettet i Motala hamnar på fjärdeplats i sina respektive kategorier i Dagens Medicins senaste ranking av landets sjukhus. ”Väldigt fina resultat som vi har all anledning att vara stolta över”, kommenterar regiondirektör Krister Björkegren.

Universitetssjukhuset i Linköping tar brons och Vrinnevisjukhuset och Lasarettet i Motala hamnar på fjärdeplats i sina respektive kategorier i Dagens Medicins senaste ranking av landets sjukhus. "Väldigt fina resultat som vi har all anledning att vara stolta över", kommenterar regiondirektör Krister Björkegren.

Tidningen Dagens Medicin presenterar idag för sjunde året Bästa sjukhuset, där landets sjukhus rankas utifrån sina resultat inom medicinsk kvalitet, patientsäkerhet, tillgänglighet, patientnöjdhet, ekonomi med mera. Data kommer bland annat från nationella kvalitetsregister, patientenkäter och tillgänglighetsmätningar.

I år landar US på en tredje plats bland landets sju universitetssjukhus. Vrinnevisjukhuset rankas på fjärde plats bland 35 sjukhus i kategorin mellanstora sjukhus. Även Lasarettet i Motala klättrar en placering från fjolårets femteplats till en fjärdeplats bland de 19 mindre akutsjukhusen.

– Det är väldigt fina resultat som vi har all anledning att känna oss stolta över. Både Vrinnevisjukhuset och Lasarettet i Motala har förbättrat sina placeringar, vilket är mycket glädjande. Vi har ett antal förbättringsområden, men att alla tre sjukhusen i Östergötland når toppositioner är ett tecken på att vi har ett väl fungerande sjukvårdssystem, säger regiondirektör Krister Björkegren.

I topp alla år

Universitetssjukhuset i Linköping har legat i toppen under alla år som Bästa sjukhuset utsetts. I år räckte resultaten till en tredje plats. Dagens Medicin nämner förlossningsvård, diabetesvård, tillgänglighet och patientnöjdhet som områden där US ligger högt i en jämförelse.

– Jag är väldigt stolt över resultatet för US. Trots de stora utmaningar vi har vad gäller exempelvis vårdplatser når vi mycket goda resultat i en nationell jämförelse. Resultatet sporrar oss att jobba vidare med våra förbättringsområden, säger vårddirektör Ditte Pehrsson Lindell.

Hela den sydöstra sjukvårdsregionen placerar sig högt i jämförelsen. Region Jönköpings län och Region Kalmar toppar kategorin mellanstora sjukhus och Oskarshamns lasarett ligger etta bland de mindre sjukhusen.

Här är resultaten i respektive kategori:

Bästa universitetssjukhus

4. Lasarettet i Motala
5. Bollnäs sjukhus
6. Lasarettet i Enköping

Övriga mindre sjukhus rankas utan inbördes ordning på plats 13-35.

Textansvarig: Bodil Knuthammar, 010-103 94 88