Landstinget i Östergötland

Europeiskt samarbete byggs i Linköping

[2018-05-18]

Linköping är värd för det europeiska nätverket SERN:s årliga konferens som hålls i Sverige den 17 till 19 maj. Nätverket är ett samarbete mellan kommuner och regioner i Sverige och regionen Emilia Romagna i Italien.

Syftet med nätverket är att utbyta information och erfarenheter på olika områden, som arbetsmarknad, miljö och social integration. I nätverket ingår 25 kommuner och regioner i Sverige och Emilia Romagna i Italien. Från Östergötland deltar Region Östergötland och kommunerna Linköping, Norrköping, Motala och Mjölby och företagsrådgivaren Coompanion Östergötland.

– Det betyder mycket för regionen att EU-nätverket kommer hit. Merparten av de internationella nätverksprojekten i kommunerna i Östergötland kommer just ur SERN, och fler är på gång att utvecklas, säger David Erlandsson, strateg vid internationella enheten, Region Östergötland.

Måltidsturism

Julie Tran (C), Region Östergötlands representant i SERN-styrelsen, medverkade i Visits seminarium om utveckling av måltidsturism i Östergötland.

– Utbyten av erfarenheter och expertis är nyckeln till framgång på en rad områden. Här presenterar vi vår strategi för ökad matturism och den livsmedelsstrategi som vi är stolta över att ha antagit i Region Östergötland. Feedbacken från italienarna är värdefull inte minst eftersom Emilia Romagna är en framstående livsmedelsregion som producerar allt från parmaskinka till parmesanost, säger Julie Tran.

I dag hålls ett nätverkskafé där konferensdeltagarna delar erfarenheter på olika områden.

– Linköping gick för ett år sedan med i EU-handslaget för att stärka delaktigheten, kunskapen och engagemanget kring EU-frågor på hemmaplan. Därför är vi extra glada att Linköping i år kan vara värd för SERN-nätverket, som är ett gott exempel på vilka samarbetsmöjligheter som finns inom EU, säger Björn Bertilsson, EU-strateg i Linköpings kommun .

Drivbänk lär om odling

På torsdagen besökte nätverket bland annat Drivbänk i Vreta Kluster, där personer som står långt från arbetsmarknaden får lära sig odling och grön näring. I Östergötland finns det ett stort behov av arbetskraft inom gröna näring, park och trädgård och ett 30-tal personer deltar i programmet. Anläggningen har en produktionsdel med trädgård och växthus och en expositionsdel där produkterna säljs. Bakom initiativet står kommunen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

– Det är intressant att ni har flera olika aktörer som arbetar tillsammans för att lösa samhällsproblemen. I Emilia Romagna ger vi stöd till unga att gå ihop och starta företag i kooperativ, men det kan bli mer effektivt men oftast finns bara en huvudman, säger Centurio Frignani, regional sekreterare i kommun- och regionförbundet AICCRE, Emilia Romagna.

It-guider intresserar

De italienska besökarna var också intresserade av hur Vallastaden är planerad utifrån hållbarhet och blandade boendeformer och hur Motala arbetar med it-guider. Milena Beneventi är kommunalråd med ansvar för utbildningsfrågor på kommunen Casalgrande i Emilia Romagna. Hon tycker att It-guider låter intressant att införa hemma.

– Det är en bra idé. Vi behöver också hitta sätt att integrera nyanlända. Hos oss finns redan volontärverksamheten Pane e internet, där unga lär äldre om datorer. Det kan vi utveckla med Motalas koncept så att det också inkluderar nyanlända samt ger lön, säger Milena Beneventi.

Text och foto: Maria Carlqvist, 010-103 76 28