Landstinget i Östergötland

East Swedens program i Almedalen klart

Bilden visar Almedalen.

[2018-05-29]

Visualisering av kvinnokönet, blockkedjeteknik och gig-ekonomi. Det är några ämnen som diskuteras i East Sweden Arena under Almedalsveckan. - Vår region har ambitionen att vara en drivande kraft inom innovation och samhällsfrågor, säger Andreas Capilla, regionutvecklingsdirektör i Region Östergötland. Vi vill ta täten och lyfta de här frågorna i Almedalen.

Sex organisationer står bakom East Swedens deltagande under årets Almedalsvecka – Region Östergötland, Linköpings universitet, Östsvenska Handelskammaren samt Norrköpings, Linköpings och Motala kommuner.

– Almedalen är en arena där vi kan lyfta fram vår region, träffa beslutsfattare och attrahera investeringar, säger Erik Nellmark, marknadsansvarig för East Sweden. Därför är den här satsningen viktig för oss.

- Vi har tagit fram ett spännande program och precis som tidigare år live-sänder vi alla seminarier, så att även de som inte är i Almedalen kan följa oss.

Spännande program
Årets program har ett starkt fokus på innovation och samhällsutmaningar. I totalt 14 seminarier ska forskare, politiker, entreprenörer och andra experter diskutera frågor som integration, jämställdhet, artificiell intelligens, visualisering och nya ekonomiska system.

Ett intressant seminarium handlar om en arbetsmarknad där fasta anställningar ersätts av kortare uppdrag – så kallade gig. Ett annat viktigt ämne är förlossningsskador och ny teknik för att visualisera kvinnokönet. Dessutom ska teknikföretag och gröna näringar berätta hur blockkedjeteknik kan ge nya möjligheter att spåra och kontrollera livsmedel.

– Vi vill visa komplexiteten i olika samhällsutmaningar, men också lösningar, berättar Andreas Capilla. Därför låter vi forskning och praktik mötas i våra seminarier. Det ger vidgade perspektiv och nya infallsvinklar, och det blir synligt hur många som berörs och behövs för att klara de utmaningar vi står inför.

– Det är ett oerhört starkt fokus på forskning, innovation och framtidsfrågor i vår region. I Almedalen knyter vi ihop trådarna och diskuterar hur modern teknik och nya ekonomiska system påverkar allt från samhällsplanering till arbetsmarknad och gröna näringar.

Den 2–5 juli finns East Sweden Arena i Almedalen, med seminarier måndagen den 2 och onsdagen den 4 juli. Tisdagen den 3 juli hyr Aerospace Almedalen arenan för sitt program med fokus på flyg och rymd.

Textansvarig: Nyhetsredaktionen, 010-103 76 28