Landstinget i Östergötland

Dags att nominera till Östgötadagarna

Bilden visar förra årets vinnare

[2019-03-05]

Känner du någon eldsjäl på landsbygden, en konditor av rang eller en konstnär med det lilla extra? Nu är det dags att lämna in nomineringarna till årets östgötska landsbygdsstipendiat, årets bakverk och årets konsthantverk.

Landsbygdsstipendiet går till en person som har gjort eller gör en insats för sin lokala bygd. Det består av 10 000 kronor och delas ut av Region Östergötland.

Årets konsthantverk utses av en jury och priset delas ut under Östgötadagarna. Pristagaren får ställa ut i Hemslöjdens regi tillsammans med andra östgötska konsthantverkare. Kriterier för årets konsthantverk kan antingen vara hantverk, slöjd eller formgivning. Produkten ska vara av hög kvalitet, professionellt framtagen och ha en östgötsk anknytning. Hantverkets pris ut till kund bör inte överstiga 500 kr och tillverkaren måste kunna svara upp till eventuell efterfrågan. Konsthantverket ska ha möjlighet att finnas på minst fem försäljningsställen i länet.

Årets bakverk har tema "Med smak av Östergötland". Det vill sätta Östergötland i fokus, och begreppet "med smak av" kan exempelvis omfatta en typisk östgötsk ingrediens, ett recept med anknytning till Östergötland eller en närproducerad ingrediens. Det vinnande bakverket kommer att både bakas och serveras hos många aktörer under den aktuella helgen i september.

Det har även blivit dags att anmäla evenemang till årets upplaga av Östgötadagarna, som äger rum den 7-8 september. Evenemanget lockar över 100 000 besökare till den östgötska landsbygden och ger medverkande aktörer tillfälle att visa upp sin verksamhet. Under förra årets evenemang valde 170 verksamheter att delta. Det finns två krav för medverkan: verksamheten ska ligga på den östgötska landsbygden och hålla öppet under både lördag och söndag.

Sista anmälningsdag för både nomineringar och medverkan är den 1 april.

Textansvarig: Nyhetsredaktionen, 010-103 77 85

Andra webbplatser