Bekräftad allvarlig händelse med anledning av explosion i centrala Linköping

[2019-06-07]

Region Östergötland har bekräftat allvarlig händelse och upprättat särskild sjukvårdsledning på regional nivå och på Universitetssjukhuset i Linköping med anledning av explosionen i centrala Linköping vid 9-tiden.

Fredag kväll 7 juni
Omkring klockan 18.30 på fredagkvällen avvecklade Region Östergötland särskild sjukvårdsledning i stab på regional nivå. Därmed arbetar sjukvården i Region Östergötland åter i normalläge.

Kl. 14.12
Anhörignumret är nu stängt. Samtliga tre sjukhus i Region Östergötland arbetar nu i normalläge. Särskild sjukvårdsledning i stab på regional nivå är dock kvar, med anledning av att polisen fortfarande arbetar på platsen där explosionen skedde.

Kl. 13.45
Totalt har sju personer hittills fått vård på sjukhus efer explosionen. Två personer är kvar för vård på Universitetssjukhuset i Linköping, övriga har kunnat lämna sjukhuset. Förutom på Universitetssjukhuset i Linköping har personer även fått vård på Lasarettet i Motala.

Kl. 12.50
Region Östergötland har nu gått ner i stabsläge. Likaså är Universitetssjukhuset i Linköping i stabsläge. Vrinnevisjukhuset är också i stabsläge. Lasarettet i Motala är i normalläge.

Kl. 12.05

Universitetssjukhuset i Linköping är nu i förstärkningsläge, nivån under katastrofläge som man tidigare var i. Det finns ett anhörignummer dit man kan vända sig vid oro eller frågor kring explosionen, numret är 010-456 50 60.

Kl. 11.20

Klockan 13.00 i dag kommer det att hållas en presskonferens på Katastrofmedicinskt centrum i Vallastaden (Johannes Magnus väg 11) i Linköping, med anledning av explosionen. På presskonferensen kommer representanter från följande att delta: Region Östergötland, Linköpings kommun, Räddningstjänsten, Polisen samt Stångåstaden.

Kl. 10.54
Universitetssjukhuset i Linköping är nu i katastrofläge. Vrinnevisjukhuset i Norrköping och Lasarettet i Motala är i förstärkningsläge. Sjukhusen förbereder sig på detta sätt för att kunna ta hand om ett större antal skadade om det skulle visa sig att det behövs.

Kl. 10.45

Vrinnevisjukhuset i Norrköping är nu också i förstärkningsläge, precis som Universitetssjukhuset i Linköping. Lasarettet i Motala är i stabsläge. 19 personer är lindrigt skadade. Lasarettet i Motala tar hand om de lindrigt skadade.

30 ambulanser är tillgängliga i Östergötland. 14 av dessa är inkopplade på händelsen.

Region Östergötland har bekräftat allvarlig händelse och upprättat särskild sjukvårdsledning på regional nivå och på Universitetssjukhuset i Linköping med anledning av explosionen i centrala Linköping vid 9-tiden.

Ett stort antal ambulanser är larmade till platsen och ett antal skadade personer är hittills förda till sjukhus. I övrigt är skadeläget än så länge oklart.

Denna information kommer fortlöpande att uppdateras.

Informationsansvarig: Nyhetsredaktionen