Landstinget i Östergötland

Årets sårsjuksköterska arbetar på Brännskadecentrum

Bilden visar prisutdelningen.

[2018-04-19]

Ingmarie Jarnhed Andersson har tagit emot utmärkelsen Årets sårsjuksköterska 2018 i Borås. Hon har arbetat med brännskadevård i fyrtio år och fått en gedigen erfarenhet av sår. – Jag är jätteglad, och chocken har lagt sig, säger Ingmarie Jarnhed Andersson.

Ingmarie Jarnhed Andersson arbetar som sjuksköterska på hand- och plastikkirurgiska kliniken vid Brännskadecentrum i Region Östergötland. Det har hon gjort i 40 år, och såren som kliniken tar om hand kan vara både stora och livshotande.

– Jag kan egentligen inte lära andra hur man kan känna igen ett sår som kan bli allvarligt. Det är en blick man övar upp med åren, att se när det kommer att bli bekymmer, säger Ingmarie Jarnhed Andersson.

Spännande med förband

Hur såret har uppstått och vad som gör att det inte läker är annat hon kan se eller ta reda på i sitt arbete. Hon tycker också att det är spännande med olika typer av förband, som på olika sätt kan påverka läkningen.

– På vår klinik är vi inte rädda att testa nya typer av förband och vi försöker hänga med vad som händer inom sårbehandlingsforskningen. Vi bedriver själva en rad studier på kliniken där vi utvärderar olika förband, säger ser Ingmarie Jarnhed Andersson.

Mycket har hänt inom sårbehandling på 40 år, ser hon. I dag används ofta olika typer av polyuretanskumförband, ett förband som sluter tätt kring såret och som absorberar fukt från såret.

– Det är skonsamt för patienten eftersom det inte behöver bytas så ofta och förbanden finns med och utan antimikrobiella egenskaper och kan därför anpassa efter sårets status.

"Känner mycket med patienterna"

Brännskadorna kan ge sår över stora delar av kroppen. Men också andra sjukdomar kan medföra sår som behöver behandlas på sjukhus. Många människor kan ha svårt att se stora sår. Ingmarie Jarnhed Andersson är van att se skadorna men den mångåriga erfarenheten har inte gjort henne mindre känslig för patientens lidande, berättar hon.

– Nej, jag kan känna mycket med patienterna, och det snarare ökar med åren. Sår hos barn väcker många känslor. När mina patienter skrivs ut kan jag undra hur det ska bli för dem och hoppas att de får en bra vård på stället de ska till.

Ändå arbetar hon nu på övertid, fast hon egentligen nått pensionsåldern.

– Det är roligt att gå till jobbet, och det har jag alltid tyckt. Kollegorna betyder mycket, vi har en bra gemenskap och mycket händer på dagarna, säger Ingmarie Jarnhed Andersson.

Glad överraskning

Att hon nu blivit Årets sårsjuksköterska är extra roligt.

– Jag visste inte att jag var nominerad, och plötsligt ringde en gammal kollega och sa att jag hade fått utmärkelsen. Först blev jag chockad, nu är jag är jätteglad och stolt.

Det är andra året i rad som Region Östergötland får utmärkelsen Årets sårsjuksköterska. Förra året var det Anna Carlsson i primärvården i Boxholm som fick den.

Textansvarig: Maria Carlqvist, 010-103 76 28

Sårsjuksköterskor i Sverige utlyser ett stipendium till Årets sårsjuksköterska på 5 000 kronor till en sjuksköterska som gör en värdefull insats inom sårbehandling som kommer patienter/närstående och/eller avdelningsarbetet till nytta i vården.