Årets östgötska pristagare fick utmärkelser på slottet

Bilden föreställer pristagarna på slottet. Foto: Elin Lundborg, Region Östergötland

[2019-09-05]

Idag uppmärksammades årets landsbygdsstipendiat och vinnarna av årets östgötadagsbakverk och årets konsthantverk på Linköpings slott. Priserna delades ut av regionfullmäktiges ordförande Mattias Geving och landshövding Carl Fredrik Graf.

Östgötadagarna den 7-8 september anordnas för 19:e året i rad i syfte att låta besökare få ta del av den östgötska landsbygden. Alla är välkomna att upptäcka matproducenter, gårdsbutiker, konstgallerier, bondgårdar, hembygdsgårdar och mycket annat. Till årets Östgötadagar är 182 aktörer anmälda. Vissa har varit med sedan starten 2001 och andra är nya för i år.

Traditionsenligt utses ett bakverk, ett konsthantverk och en landsbygdsstipendiat i syfte att framhäva det östgötska utbudet. Temat i år är "med smak av Östergötland".

Årets landsbygdsstipendiat är hembygdsföreningen St:a Ingrids Gille i Skänninge, för sitt stora engagemang och bidrag till att ge människor en meningsfull sysselsättning, skapa delaktighet och positiva inslag för såväl boende som besökare i sin bygd. Föreningen levandegör genom sitt arbete tre museigårdar, stadens stadsmuseum och örtagård.

Årets östgötska konsthantverk är en potatis skuren i lindträ med ett gömme där ett raggmunksrecept förvaras. Potatisen är gjord av konsthantverkaren Per Helldorff. Han driver tillsammans med sin fru Anna Helldorff affären Svalsjö och Pers mekaniska kabinett. Potatisen och fler av Per Helldorffs alster visas i en utställning i Söderköping senare i höst.

Året Östgötadagsbakverk är en saftig, syrlig och fräsch Östgötamuffins gjord av Anki Gunnbäck från Gunnbäcks konstigheter idé och design.

"Allt det bästa från Östergötland i en enda munsbit! Potatisen från Östgötaslätten gör kakan saftig och framhäver mandelsmaken. De gula rapsfälten i form av en ostkräm på toppen och det blå bandet Göta kanal som rinner tvärs över härligheten i form av vår landskapsblomma blåklint. Kan det bli mer östgötskt?"

Östgötamuffinsen kommer att serveras av flera aktörer under Östgötadagarna.

Textansvarig: Nyhetsredaktionen, telefon 010-103 94 88