Landstinget i Östergötland

Årets östgötska bakverk, konsthantverk och landsbygdsstipendiat utsedda

[2018-05-25]

Nu är det klart vad som blir årets östgötska bakverk och konsthantverk och vem som är årets landsbygdsstipendiat. Priserna delas ut inför Östgötadagarna den 1-2 september.

Bilden visar årets östgötabakverk Villa Viks äppelkaka.Bilden visar Årets östgötska konsthantverk är en smidesljusstake.

För 18:e året i rad ger Östgötadagarna möjlighet att upptäcka, utforska och njuta av vad den östgötska landsbygden har att erbjuda. Alla är välkomna att under första helgen i september besöka bondgårdar, matproducenter, hembygdsföreningar, konstnärer, bagerier, museer och små caféer som alla bjuder på en viktig pusselbit i vad som är Östergötland.

Varje år inför Östgötadagarna utses ett bakverk, ett konsthantverk och en landsbygdsstipendiat vars syfte är att framhäva det östgötska utbudet. Priserna delas ut av landshövding Elisabeth Nilsson den 31 augusti.

Här är listan på årets pristagare och juryns motiveringar:

Landsbygdsstipendiat 2018

Årets vinnare är Kajsa Norrby, för sitt outtröttliga engagemang och många initiativ som sprider liv och glädje på den östgötska landsbygden. Kajsa driver Långrådna kultur och gästgiveri utanför Valdemarsvik och brinner för sin kör och musiken. Kajsa bjuder ständigt in band, artister, författare och föreläsare till Långrådna för att engagera och underhålla.

Nytt för i år är att det är Region Östergötland som ger priset på 10 000 kronor till årets landsbygdsstipendiat.

Det östgötska konsthantverket 2018

Årets östgötska konsthantverk är en smidesljusstake framtagen av Stefan Hagdahl vid Hagdahls smide. Ljusstaken symboliserar den östgötska myllan och slättens guldgula sädesfält. Konsthantverket är linoljebränt järn med en övre kant av brännförgylld mässing. Årets konsthantverk kommer att synas på en utställning i Kisa under hösten.

Östgötadagsbakverket 2018

Årets Östgötadagsbakverk är Villa Viks äppelkaka gjord av Margareta Kellander och Marianne Petersson. I flera decennier har Margareta och Marianne berikat folket i bygden med sina smakfulla alster. Receptet på äppelkakan är enkelt men samtidigt fantastiskt smakrikt och fylligt. Villa Viks äppelkaka bakas och serveras av flera aktörer under Östgötadagarna.

Östgötadagskartan kommer finnas hos flera av aktörerna, turistbyråer runt om i Östergötland eller att beställa hem digitalt slutet på juni. Läs mer om detta på ostgotadagarna.se

Textansvarig: Bodil Knuthammar, 010-103 94 88, 070-293 13 34

Andra webbplatser