Årets Östgötavinnare utsedda

[2019-05-24]

Nu är det klart vad som blir årets östgötska bakverk och konsthantverk och vem som är årets landsbygdsstipendiat. Priserna delas ut på Linköpings slott inför Östgötadagarna den 7-8 september.

Bilden visar hembygdsföreningen St:a Ingrids Gille i SkänningeMitten: Potatis skuren i lindträ. Nederst: Östgötamuffins.

För 19:e året i rad ger Östgötadagarna möjlighet att upptäcka, utforska och njuta av vad den östgötska landsbygden har att erbjuda. Alla är välkomna att under första helgen i september besöka bondgårdar, matproducenter, gårdsbutiker, hembygdsföreningar, bagerier, kyrkor och små caféer som alla bjuder på en viktig pusselbit i vad som är Östergötland. I år anordnas dessutom buss- och båtresor.

Varje år inför Östgötadagarna utses ett bakverk, ett konsthantverk och en landsbygdsstipendiat vars syfte är att framhäva det östgötska utbudet. Priset delas ut på Linköpings slott den 5 september.

Här är årets pristagare:

Landsbygdsstipendiat 2019

Årets vinnare är hembygdsföreningen St:a Ingrids Gille i Skänninge, för sitt stora engagemang och bidrag till att ge människor en meningsfull sysselsättning, skapa delaktighet och positiva inslag för såväl boende som besökare i sin bygd. Föreningen levandegör genom sitt arbete tre museigårdar, stadens stadsmuseum och örtagård.

Landsbygdsstipendiaten får 10 000 kr från Region Östergötland.

Det östgötska konsthantverket 2019

Årets östgötska konsthantverk är en potatis skuren i lindträ med ett gömme där ett raggmunksrecept förvaras. Potatisen är gjord av konsthantverkaren Per Helldorff. Per driver, tillsammans med sin fru Anna Helldorff, affären Svalsjö och Pers mekaniska kabinett. Potatisen och fler av Pers alster visas i en utställning i Söderköping senare i höst.

Östgötadagsbakverket 2019

Året Östgötadagsbakverk är en saftig, syrlig och fräsch Östgötamuffins gjord av Anki Gunnbäck från Gunnbäcks konstigheter idé och design.

"Allt det bästa från Östergötland i en enda munsbit! Potatisen från Östgötaslätten gör kakan saftig och framhäver mandelsmaken. De gula rapsfälten i form av en ostkräm på toppen och det blå bandet Göta kanal som rinner tvärs över härligheten i form av vår landskapsblomma blåklint. Kan det bli mer östgötskt? "

Östgötamuffinsen kommer att serveras av flera aktörer under Östgötadagarna.

Dessutom kommer Östgötadagskartan att finnas tillgänglig hos flera aktörer, exempelvis turistbyråer runt om i Östergötland, och går att beställa hem digitalt från och med slutet av juni.

Textansvarig: Carolina Häggkvist, 010-103 77 85

Andra webbplatser