Landstinget i Östergötland

Alla vårdcentraler ska skicka bilder till hudkliniken

[2018-06-20]

Genom att vårdcentraler tar bilder på hudförändringar och skickar dem till hudkliniken för bedömning slipper många patienter besöka kliniken. Nu ska det lovande konceptet breddinföras i hela Region Östergötland.

Bilden visar en bild på en mobil som fotograferar en hudfläck.

Marie Thollander är processledare för hudprocessen i Region Östergötland och hon är nöjd med resultatet så här långt. Cirka 25 av 42 vårdcentraler är redan igång med så kallad teledermatologi och vid årsskiftet ska samtliga omfattas.

– Vi är oerhört stolta och glada. Det ligger i tiden att jobba digitalt och att vara i teknikens framkant. Det här sparar tid både för patienterna och för avdelningen, säger hon.

Rent konkret går det till så att patienten går till vårdcentralen för bedömning av en hudförändring. Om distriktsläkaren misstänker att den är farlig skickas precis som tidigare en remiss till hudkliniken. Men i remissen bifogas nu även bilderna, som tas med en vanlig smart phone genom ett dermatoskop. Förenklat kan det beskrivas som ett förstoringsglas med en ljuskälla.

– Bilden ger bättre och kompletterande information i bedömningen av remissen. Det är svårt att bara beskriva med ord hur en hudförändring ser ut, säger Marie Thollander.

Kort väntetid

Inom några dagar bedöms remissen av en hudläkare. I vissa fall går det att konstatera att hudförändringen är ofarlig och varken behöver tas bort eller undersökas närmare. Andra kan remitteras direkt till operation för borttagning. En del fall är svårbedömda trots bilder och då behöver hudläkaren träffa patienten för ytterligare bedömning. Fördelen med bilderna är att det går att prioritera hur snabbt patienten bör komma till mottagningen.

Enligt Marie Thollander är vinsterna med den nya processen flera:

– Många patienter slipper ett besök och kommer snabbt till operation. Dessutom kan våra läkare ägna mer tid till att operera och blir ännu bättre på att bedöma bilder. Att alltsammans sker i Cosmic är ytterligare en fördel. Det är ganska unikt att ha samma dokumentationssystem i primär- och slutenvård.

På frågan vilka utmaningar det finns med den nya hudprocessen svarar processledaren:

– Kvaliteten på bilderna är A och O för bedömningen. Vi jobbar hela tiden med bildkvaliteten. Ju fler bilder man tar, desto bättre blir man på att hantera dermatoskopet.

Textansvarig: Carolina Häggkvist, 010-103 77 85