-
Region Östergötlands aktiva arbete med att påverka EU i bioenergifrågan fortskrider. I två remissvar trycker regionrådet Julie Tran (C) på att biodrivmedel bidrar till klimatomställningen.
-
Region Östergötland fortsätter att trycka på staten om att Ostlänken och E22 är mycket viktiga satsningar på infrastruktur. I yttrandet till Trafikverket anser regionen också att anslagen till länstransportplanerna ska ökas.
-
Lunnevads folkhögskola öppnar en filial i Mjölby i höst. Det har regionutvecklingsnämnden nu godkänt.
-
Hälso- och sjukvården behöver snabbare kunna ta del av innovationer och ny teknik för att erbjuda patienterna en högkvalitativ och individanpassad vård. East Sweden Medtech är en ny storsatsning som ska koppla ihop hälso- och sjukvård med forskning och näringsliv för att skapa nytta för patienterna.
-
Region Östergötland har under hösten börjat testa egenmonitorering för patienter med vissa diagnoser. Ett viktigt steg i arbetet för en mer nära vård. - För mig kan det inte finnas något bättre. Jag blir automatiskt mer delaktig, säger Carina Levander som lever med kol och använder den nya tekniken.
-
Kor, ungdjur och kalvar har börjat flytta in. Elva månader efter branden står ett nytt toppmodernt kostall färdigbyggt vid Vreta utbildningscentrum.
-
Region Östergötland satsar totalt tolv miljoner kronor på projektet Gröna näringars utveckling genom Vreta Kluster under tre år. ”Det här bidrar till att fler jobb skapas, främst på den östgötska landsbygden”, säger Martin Tollén (S).
-
Nu kan professionella kulturskapare och kulturaktörer få ekonomiskt stöd av Region Östergötland, för utveckling och bättre arbetsvillkor eller för att bredda och öka spridningen av kultur i länet. Regionutvecklingsnämnden har beslutat att införa två nya stödformer för kultur.
-
Klimatneutralt resande, fler som väljer kollektivtrafik och ökad tillgänglighet för personer med funktionsnedsättningar. Det är några av målen i det uppdaterade Regionala trafikförsörjningsprogrammet som regionfullmäktige nu har ställt sig bakom.
-
Hur kan vi utveckla våra städer och samhällen på ett hållbart sätt? Med utgångspunkt från de globala målen för hållbarhet, Agenda 2030, kommer den frågan att diskuteras den 26 november i ett halvdagsevent som Region Östergötland står bakom.
-
Nu ska personer med aktivitets- och sjukersättning få rabatt av Östgötatrafiken och studeranderabatt införs på alla ordinarie biljetter. Det beslutade trafik- och samhällsplaneringsnämnden i går.
-
I en tid där innovation känns viktigare än någonsin, firar East Sweden Innovation Week tioårsjubileum. Den 2-8 november bjuds det in till digitala innovationsevent över hela länet. En av höjdpunkterna är Innovation Day den 6 november, som går att följa i en särskild VR-miljö.
-
Nu börjar omställningsarbetet till en hållbar besöksnäring i Östergötland. Det ska göras i ett projekt som finansieras med stöd av Tillväxtverket.
-
Ostlänken och E22 vid Söderköping fortsätter att stå högt på listan när Östergötland och sex andra län trycker på staten om viktiga satsningar på infrastruktur. Den 23 oktober överlämnas en ny storregional systemanalys till Trafikverket.
-
Region Östergötland bjuder in till en serie digitala seminarier om samhällsentreprenörskap, socialt företagande och sociala innovationer. Syftet är att öka kunskapen om hur samhällsentreprenörskap bidrar till att utveckla det goda samhället och vilket stöd som finns att få.
-
Nu börjar arbetet med att ta fram en ny länstransportplan för Östergötland. "Det handlar om viktiga infrastruktursatsningar för regionens utveckling", säger Julie Tran (C), ordförande i trafik- och samhällsplaneringsnämnden.
-
Richard Widén är ny regionutvecklingsdirektör i Region Östergötland. ”Jag ser fram emot att få fortsätta jobba med Östergötlands utveckling”, säger han.
-
En ny rapport om samarbetet i östra Mellansverige visar att de sju länen fungerar allt mer som en gemensam funktionell marknad för arbete, utbildning och bostäder. Förbindelserna mellan de större så kallade nodstäderna ar en särskild betydelse för att stärka sambanden.
-
På lördag den 12 september är det vandringens dag. Flera aktiviteter anordnas runtom i länet, bland annat längs Östgötaleden. "Vi har ett speciellt läge i år då alltfler väljer upplevelser hemma i Sverige och den ökade lusten att vandra märks av", säger Anne Hederén, strateg i Region Östergötland.
-
In action at Agora är en dansföreställning som är skapad för just för Agora och dess miljöer. Följ med dansarna på en dansresa där de skapar i stunden tillsammans med sin publik.
-
Bo Axelsson, Ica Östra Husby, är årets landsbygdsstipendiat. På fredagen fick han ta emot sitt pris av regionutvecklingsnämndens ordförande Eva Andersson och landshövding Carl Fredrik Graf vid en ceremoni på Linköpings slott.
-
Landsbygdstrafiken i östra Östergötland får ett ökat utbud i starka stråk och i vissa utpekade utvecklingsområden under 2022. Det framgår av den beställning till Östgötatrafiken som trafik- och samhällsplaneringsnämnden fattade beslut om på torsdagen. Nämnden beslutade också om ett nytt tioårigt avtal med Region Kalmar län om tågtrafiken till Västervik och Kalmar.
-
Richard Widén blir tillförordnad regionutvecklingsdirektör i Region Östergötland under tiden rekrytering av ny direktör pågår.
-
En guidad, industrihistorisk rundtur i jazzdansens tecken med danskollektivet M Art Lab och guiden Kenneth Carlsson hålls den 4 och 5 augusti.
-
För att värna om både besökare och aktörer omvandlas Östgötadagarna i år till Östgötasommar. Sommaröppna inslag på den östgötska landsbygden hittas på Östgötadagarnas webbplats.
-
Intresset för att vistas i naturen och att vandra har ökat kraftigt under pandemin. Nu rustas Östgötaleden upp med en enhetlig entréskyltning och förstärkt vägvisning med avståndsinformation.
-
Visit Östergötland lanserar initiativet “Utflyktsmålet” i samarbete med ett sjuttiotal restauranger och caféer i regionen. Utflyktsmålet är en take away-box med mat framtagen för upptäcktsfärder och aktiviteter i naturen. Syftet är att lyfta fram och sammanföra lokala näringsidkare inom restaurang, café och utomhusaktiviteter under coronakrisen.
-
Regionens start up- och scale up-bolag får nu tillgång till extra riskkapital via 400 nya miljoner till Almi Invest. 30 miljoner går till länen i Östra Mellansverige.
-
En ny överenskommelse mellan Region Östergötland och länets kommuner ska förbättra samverkan kring barn och ungdomar som är placerade i familjehem eller hem för vård och boende (HVB).
-
Tjugo fria professionella kulturskapare i Östergötland har utsetts till mottagare av Region Östergötlands Hemväxa-stipendier. ”Jag är glad att vi med detta stipendium kan ge professionella kulturskapare en möjlighet till stöd”, säger Eva Andersson (S), ordförande i regionutvecklingsnämnden.
-
Många i besöksnäringen har permitterats eller varslats i spåren av coronapandemin. Nu får Region Östergötland, tillsammans med Handelskammaren i Mälardalen och regionerna i Västmanland och Örebro, stöd från Svenska ESF-rådet för ett projekt som ska kompetensutveckla anställda och stärka besöksnäringen.
-
För första gången har Region Östergötland tagit fram en strategisk målbild för hur engagemanget i regional tågtrafik ska se ut i framtiden. Målbilden är satt till år 2040, då Ostlänken, järnvägssträckan mellan Järna och Linköping, är på plats.
-
Trafik- och samhällsplaneringsnämnden kompenserar Östgötatrafiken för en del av de intäktsförluster som covid-19-pandemin medfört.
-
Region Östergötland och Region Kalmar län skriver under en avsiktsförklaring om utvecklat länsöverskridande samarbete kring strategisk marknadsföring och platsutveckling
-
Coronapandemin har stor påverkan på Östergötlands näringsliv och arbetsmarknad. Nu tar Region Östergötland fram månadsvisa lägesrapporter för att kunna ge en övergripande bild av varsel, permitteringar och konkurser i länet.
-
För att stötta en snabb start av viktiga forskningsprojekt med fokus på covid-19 får tio projekt ALF-medel på mellan 300 000 och 600 000 kronor. Region Östergötland och Linköpings universitet står gemensamt för den extra utlysningen.
-
Region Östergötlands webbtjänst matchajobben.nu har väckt stort intresse bland företagen. Men också hos andra regioner i landet. Nu hakar både Region Sörmland och Region Gotland på den nya matchningstjänsten.
-
Med anledning av den svåra situationen för många fria professionella kulturskapare lanserar Region Östergötland 20 personliga stipendier på 20 000 kronor vardera. Stipendierna Hemväxa – Kultur i coronans tid är avsedda att användas i hemmiljö eller i nära anslutning till hemmet.
-
Många företag har hamnat i svår kris med anledning av coronaviruset. Samtidigt finns det företag som har behov av tjänster och extra arbetskraft. För att hjälpa företag att hitta varandra i krisen, har Region Östergötland snabbt satt upp en ny webbtjänst, www.matchajobben.nu.
-
Region Östergötland är positiv till att planeringen för Ostlänken genom Linköping går framåt och understryker vikten av att ett resecentrum blir centralt placerat. Det framgår av ett remissvar till Trafikverket som trafik- och samhällsplaneringsnämnden har behandlat.
-
I årets uppdatering av det regionala serviceprogrammet prioriteras livsmedelsbutiker och tillgången av fossilfria drivmedel, framför allt i skärgården. Den reviderade handlingsplanen antogs av trafik- och samhällsplaneringsnämnden på torsdagen.
-
Antalet gästnätter i Östergötland ökade med 5 procent 2019 jämfört med 2018, och intäkterna för logi ökade med 6 procent. De preliminära siffrorna från SCB:s övernattningsstatistik visar ett mycket positivt resultat för besöksnäringen i regionen under 2019.
-
Genom att samverka kring resurs- och energiflöden kan företag öka sin lönsamhet och samtidigt bidra till stora klimat- och miljönyttor. Region Östergötland har beviljats EU-medel för att tillsammans med flera av länets kommuner främja industriell och urban symbios och därigenom stärka det östgötska näringslivet.
-
Nu startar ett EU-finansierat projekt i syfte att utveckla det världsomtalade Händelö Eco Industrial Park i Norrköping till ett centrum och föredöme för industriell och urban symbios. Det övergripande målet är att visa vägen till ett mer lönsamt och energi- och resurseffektivt näringsliv och samhälle.
-
Projektet Landsbygd får fortsatt finansiering från Region Östergötland under de kommande tre åren. Syftet är att stötta små och medelstora företag på landsbygden till fortsatt tillväxt.