-
Hälso- och sjukvården behöver snabbare kunna ta del av innovationer och ny teknik för att erbjuda patienterna en högkvalitativ och individanpassad vård. East Sweden Medtech är en ny storsatsning som ska koppla ihop hälso- och sjukvård med forskning och näringsliv för att skapa nytta för patienterna.
-
Nu är vården igång på Vårdcentrum Finspång, en pionjär för framtidens Nära vård. På grund av rådande restriktioner kopplade till covid-19 kommer invigningen att genomföras digitalt. Följ med på en digital rundvandring på torsdag den 14 januari klockan 14.
-
Region Östergötland startar en forskarskola för medarbetare i primärvården tillsammans med Region Kalmar län och Region Jönköpings län. Två miljoner kronor satsas också på att utveckla akademiska vårdcentraler i Östergötland.
-
Region Östergötland tecknar avtal med Psykiatripartners i Östergötland om vuxenpsykiatrisk öppenvård i Linköping och Norrköping.
-
Provtagning utökas successivt och Region Östergötland förbereder att starta vaccinationer mot covid-19 strax efter nyår och planerar att vaccinera befolkningen löpande allteftersom vaccinet levereras. Det berättade regionledning och regional sjukvårdsledning i dag på en pressträff.
-
Tobaksavvänjning kommer att bli avgiftsfri i Region Östergötland. Det beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden i dag.
-
Region Östergötland inför vårdval i den öppna specialiserade ögonsjukvården. ”Det ska bidra till att fler av våra patienter snabbare kan få hjälp och vård”, säger regionrådet Kerstin Sjöberg (C).
-
I dag öppnar det nya Vårdcentrum Finspång, byggt för framtidens Nära vård. Vårdmottagningar av olika typer samlas under ett tak och i nära samverkan mellan Region Östergötland och Finspångs kommun.
-
Region Östergötland förbereder för att kunna inleda vaccinationerna mot covid-19 direkt efter nyår. Först ut är riskgrupper och hälso- och sjukvårdspersonal. "Vi har ärmarna uppkavlade och är redo att börja vaccinera inom kort", säger regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S).
-
Region Östergötland satsar totalt tolv miljoner kronor på projektet Gröna näringars utveckling genom Vreta Kluster under tre år. ”Det här bidrar till att fler jobb skapas, främst på den östgötska landsbygden”, säger Martin Tollén (S).
-
Nu kan professionella kulturskapare och kulturaktörer få ekonomiskt stöd av Region Östergötland, för utveckling och bättre arbetsvillkor eller för att bredda och öka spridningen av kultur i länet. Regionutvecklingsnämnden har beslutat att införa två nya stödformer för kultur.
-
Klimatneutralt resande, fler som väljer kollektivtrafik och ökad tillgänglighet för personer med funktionsnedsättningar. Det är några av målen i det uppdaterade Regionala trafikförsörjningsprogrammet som regionfullmäktige nu har ställt sig bakom.
-
Satsningar på en tillgänglig vård närmare invånarna, stöd till kollektivtrafiken och återhämtning för regionens medarbetare är några av de centrala områdena i den nya treårsbudgeten, som i dag har beslutats i regionfullmäktige. Det är en budget som på många sätt påverkas av covid-19-pandemin.
-
I måndags meddelade regeringen kraftiga skärpningar av Coronarestriktionerna. Bland annat föreslogs ett förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare. Regionfullmäktigesammanträdet på tisdag den 24 november ställs om till att genomföras helt digitalt.
-
Sedan i fredags är provtagningen för covid-19 enbart tillgänglig för prioriterade grupper. Målet är nu att öppna provtagningen igen för allmänheten under nästa vecka. >>>
-
Satsningen för att förbättra barns hälsa genom uppsökande verksamhet i hemmen blir nu permanent. Det beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden på tisdagen. Nämnden beslutade också om uppdrag och resursfördelning inför 2021.
-
Nu ska personer med aktivitets- och sjukersättning få rabatt av Östgötatrafiken och studeranderabatt införs på alla ordinarie biljetter. Det beslutade trafik- och samhällsplaneringsnämnden i går.
-
Region Östergötland tecknar avtal med Psykiatripartners i Östergötland och Capio Hjärnhälsan om barn- och ungdomspsykiatrisk öppenvård.
-
Ostlänken och E22 vid Söderköping fortsätter att stå högt på listan när Östergötland och sex andra län trycker på staten om viktiga satsningar på infrastruktur. Den 23 oktober överlämnas en ny storregional systemanalys till Trafikverket.
-
Region Östergötland startar nu upphandlingen av vuxenpsykiatrisk öppenvård i Norrköping och Linköping. Även samtalsbehandling upphandlas.
-
Region Östergötland kommer våren 2022 att ta över delar av läkemedelsförsörjningen i egen regi. Syftet är att få kontroll över samtliga flöden och därmed skapa förutsättningar för en mer robust läkemedelsförsörjning.
-
Många östgötar har till följd av pandemin fått sin planerade vård uppskjuten när många verksamheter inom hälso- och sjukvården tvingades att ställa om och prioritera pandemivård och akutvård. Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade därför idag att avsätta 10 miljoner kronor som engångsmedel för att förbättra tillgängligheten.
-
Under tisdagens sammanträde beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden att införa ABC-metoden inom hälso- och sjukvården. Metodens syfte är att på enkelt sätt göra människor uppmärksamma på hur det går att främja sin egen och andras psykiska hälsa.
-
Nu börjar arbetet med att ta fram en ny länstransportplan för Östergötland. "Det handlar om viktiga infrastruktursatsningar för regionens utveckling", säger Julie Tran (C), ordförande i trafik- och samhällsplaneringsnämnden.
-
Elisabet Edlund (S) tar över som ordförande för regionfullmäktige i Östergötland efter Mattias Geving. "Frågan om att bli ordförande kom lite överraskande, men jag tycker att det ska bli ett roligt uppdrag."
-
Region Östergötland satsar 20 miljoner kronor på fortsatt specialistutbildning av barnmorskor och distriktssköterskor.
-
Hälso- och sjukvårdsnämnden fastställde idag en kravspecifikation för kommande upphandling för delar av barn- och ungdomspsykiatriska öppenvården. Även rehabiliteringsverksamhet ska upphandlas.
-
Landsbygdstrafiken i östra Östergötland får ett ökat utbud i starka stråk och i vissa utpekade utvecklingsområden under 2022. Det framgår av den beställning till Östgötatrafiken som trafik- och samhällsplaneringsnämnden fattade beslut om på torsdagen. Nämnden beslutade också om ett nytt tioårigt avtal med Region Kalmar län om tågtrafiken till Västervik och Kalmar.
-
Intresset för att vistas i naturen och att vandra har ökat kraftigt under pandemin. Nu rustas Östgötaleden upp med en enhetlig entréskyltning och förstärkt vägvisning med avståndsinformation.
-
Nästa regionfullmäktige den 17 juni genomförs i Norrköpings kommunfullmäktigesal i Rosen. Där finns det möjlighet att använda Norrköpings kommuns tekniska utrustning för distansmöten. Drygt hälften av ledamöterna kommer att vara fysiskt närvarande och övriga på distans.
-
En ny överenskommelse mellan Region Östergötland och länets kommuner ska förbättra samverkan kring barn och ungdomar som är placerade i familjehem eller hem för vård och boende (HVB).
-
Tjugo fria professionella kulturskapare i Östergötland har utsetts till mottagare av Region Östergötlands Hemväxa-stipendier. ”Jag är glad att vi med detta stipendium kan ge professionella kulturskapare en möjlighet till stöd”, säger Eva Andersson (S), ordförande i regionutvecklingsnämnden.
-
Många i besöksnäringen har permitterats eller varslats i spåren av coronapandemin. Nu får Region Östergötland, tillsammans med Handelskammaren i Mälardalen och regionerna i Västmanland och Örebro, stöd från Svenska ESF-rådet för ett projekt som ska kompetensutveckla anställda och stärka besöksnäringen.
-
För första gången har Region Östergötland tagit fram en strategisk målbild för hur engagemanget i regional tågtrafik ska se ut i framtiden. Målbilden är satt till år 2040, då Ostlänken, järnvägssträckan mellan Järna och Linköping, är på plats.
-
Trafik- och samhällsplaneringsnämnden kompenserar Östgötatrafiken för en del av de intäktsförluster som covid-19-pandemin medfört.
-
Region Östergötland och Region Kalmar län skriver under en avsiktsförklaring om utvecklat länsöverskridande samarbete kring strategisk marknadsföring och platsutveckling
-
Regionstyrelsen föreslås besluta om en extra satsning för att kompensera de medarbetare som inte kommer att kunna få fyra veckors semester under sommarmånaderna. Dessutom höjs friskvårdsbidraget och en gåva planeras för samtliga medarbetare i Region Östergötland.
-
På uppdrag av Folkhälsomyndigheten förbereder Region Östergötland nu för en utökad provtagning av covid-19 för bredare grupper i befolkningen. Proverna kommer enbart att tas på personer som har symtom.
-
Region Östergötland tecknar ett samverkansavtal med Svenska sjöräddningssällskapet om uppdrag i väntan på ambulans och sjuktransport med båt från öar, vatten och fartyg. Det har hälso- och sjukvårdsnämnden beslutat.
-
Den privata vårdgivaren Helsa Primärvård AB säger upp sin auktorisation för Vårdcentralen Vilbergen i Norrköping våren 2021. Orsakerna är den ekonomiska situationen och svårigheter att bemanna verksamheten. Region Östergötland kommer att utreda hur framtida primärvård i Vilbergen kan utformas.
-
Region Östergötlands webbtjänst matchajobben.nu har väckt stort intresse bland företagen. Men också hos andra regioner i landet. Nu hakar både Region Sörmland och Region Gotland på den nya matchningstjänsten.
-
Med anledning av den svåra situationen för många fria professionella kulturskapare lanserar Region Östergötland 20 personliga stipendier på 20 000 kronor vardera. Stipendierna Hemväxa – Kultur i coronans tid är avsedda att användas i hemmiljö eller i nära anslutning till hemmet.
-
Regionstyrelsen har idag fattat beslut om att förstärka den östgötska sjukvården med 150 miljoner kronor. Pengarna ska gå till att möta växande behov inom bland annat intensivvården, cancervården och ögonsjukvården.
-
Regionfullmäktiges sammanträde den 28 april ställs in med anledning av coronasituationen.
-
Trafik- och samhällsplaneringsnämnden i Region Östergötland inför tillfälliga regler för färdtjänst och sjukresor med anledning av coronaviruset. Framför allt handlar det om att förbeställningstid och trafikdygn kan ändras om det behövs.
-
Våren 2021 kommer en uppföljningsenhet för barncancer att startas i Sydöstra sjukvårdsregionen. Målgruppen är vuxna som haft cancer som barn och fokus ligger på övergången från barn- till vuxenvård och en trygg och aktiv överlämning.
-
Region Östergötland tecknar ett nytt avtal med SOS Alarm om prioriterings- och dirigeringstjänster i länet. Beslutet togs idag av hälso- och sjukvårdsnämnden, som även behandlade en överenskommelse om ökad samverkan med länets kommuner kring insatser riktade till barn och unga.
-
Region Östergötland är positiv till att planeringen för Ostlänken genom Linköping går framåt och understryker vikten av att ett resecentrum blir centralt placerat. Det framgår av ett remissvar till Trafikverket som trafik- och samhällsplaneringsnämnden har behandlat.
-
I årets uppdatering av det regionala serviceprogrammet prioriteras livsmedelsbutiker och tillgången av fossilfria drivmedel, framför allt i skärgården. Den reviderade handlingsplanen antogs av trafik- och samhällsplaneringsnämnden på torsdagen.
-
Antalet gästnätter i Östergötland ökade med 5 procent 2019 jämfört med 2018, och intäkterna för logi ökade med 6 procent. De preliminära siffrorna från SCB:s övernattningsstatistik visar ett mycket positivt resultat för besöksnäringen i regionen under 2019.
-
På onsdagseftermiddagen invigdes den nya intensivvårdsavdelningen på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. De helt nybyggda lokalerna ingår i framtidsprojektet Vision 2020.
-
Region Östergötland ansöker om att få bedriva nationell högspecialiserad vård vid ryggmärgsskador. ”Vi har kapaciteten att ta ett nationellt ansvar i frågan”, säger regionrådet Kaisa Karro (S).
-
Det preliminära bokslutsresultatet för Region Östergötland 2019 är 169 miljoner kronor. Förklaringen till resultatförbättringen jämfört med budget är främst värdeökningen på regionens placeringar och förändringar i pensionsskulden. Verksamheten, främst hälso- och sjukvården, gör ett underskott på 681 miljoner kronor.
-
Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) satsar 10 miljoner kronor för att förbättra tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin. HSN har idag också beslutat att avsluta vårdvalet inom vuxenpsykiatrin och istället teckna avtal med privata leverantörer genom upphandling.
-
Nu startar ett EU-finansierat projekt i syfte att utveckla det världsomtalade Händelö Eco Industrial Park i Norrköping till ett centrum och föredöme för industriell och urban symbios. Det övergripande målet är att visa vägen till ett mer lönsamt och energi- och resurseffektivt näringsliv och samhälle.
-
Omställningen till mer nära vård intensifieras nu i Region Östergötland. Under nästa år kommer regionen bland annat att utreda lokalisering och uppdrag för ett antal vårdcentrum i länet.
-
Region Östergötland och länets kommuner kommer under nästa år att starta ett gemensamt HVB-hem. Syftet är att erbjuda ungdomar med särskilda behov samordnade insatser från barn- och ungdomspsykiatrin och respektive kommuns socialtjänst.
-
Projektet Landsbygd får fortsatt finansiering från Region Östergötland under de kommande tre åren. Syftet är att stötta små och medelstora företag på landsbygden till fortsatt tillväxt.