530 personer med covid-19 har skrivits ut

Bilden visar dagens presskonferens.

[2020-05-26]

Sammanlagt 530 personer med covid-19 som har varit inlagda på länets sjukhus har tillfrisknat och skrivits ut. Det framkom vid Region Östergötlands presskonferens på tisdagen.

Sjukvårdsledningen i Region Östergötland redovisade på tisdagen det aktuella läget i regionen när det gäller covid-19. På plats fanns i vanlig ordning smittskyddsläkare Britt Åkerlind och regional sjukvårdsledare Rickard Lundin.

– Kurvan går neråt och vi har färre patienter, men vi ser att vi fortfarande vårdar ganska många på sjukhus. Vi är inte i hamn ännu och det smittas personer i samhället. Nu är det viktigt att vi fortsätter att följa de råd som ges, sa Rickard Lundin.

Han betonade också vikten av att östgötarna ska fortsätta att söka vård när de behöver.

– Vi ser fortfarande en tendens att man inte söker vård i den utsträckning som man borde. Patienter väljer att boka av sina tider och vår tes är att man är rädd för att smittas. Men vi har jobbat intensivt med delade flöden så tveka inte att gå på besök i vården, sa Rickard Lundin.

Vid lunchtid på tisdagen var 67 personer med covid-19 inlagda på sjukhus i Östergötland och av dem fick 14 personer intensivvård. Samtidigt framkom att sammanlagt 530 personer som har varit inlagda på länets sjukhus har tillfrisknat och skrivits ut. Totalt har 174 personer i Östergötland avlidit med bekräftad covid-19.

På pressträffen framkom också att statistik över covid-19 nu kommer att presenteras i form av en graf på Region Östergötlands webbplats. Den uppdateras en gång per dygn klockan 12.45.

"Ett sjukvårdssystem"

Medverkade på pressträffen gjorde även vårddirektör Ninnie Borendal Wodlin och HR-direktör Zilla Jonsson. Vårddirektören inledde med att berömma beredskapsorganisation och den samverkan som sker inom regionen.

– Vi har kommit närmare att vi är ett sjukvårdssystem och det har vi lyckats stärka under pandemin, sa Ninnie Borendal Wodlin.

Hon berättade också om det komplexa uppdraget att planera inför sommaren där både ordinarie patienter och covid-19-patienter ska vårdas.

Tre aktuella fokusområden är just nu patientsäkerhet, återhämtning och arbetsmiljö. Apropå semesterplaneringen sa Zilla Jonsson så här:

– Vi vill att alla våra medarbetare får fyra veckors sammanhängande semester mellan juni och augusti. Just nu kommer 90 procent att få det. För de medarbetare där vi inte lyckas fullt ut säkrar vi att man får vi tre veckors semester och en fjärde under hösten.

Textansvarig: Carolina Häggkvist, 010-103 77 85

Denna webbplats