420 personer med covid-19 har skrivits ut

[2020-04-28]

Sammanlagt 420 personer med covid-19 som har varit inlagda på länets sjukhus har tillfrisknat och skrivits ut. Det framkom vid Region Östergötlands presskonferens på tisdagen.

Bilden föreställer Rickard Lundin, Britt Åkerlind och Krister Björkegren.

Sjukvårdsledningen i Region Östergötland redovisade på tisdagen det aktuella läget i regionen när det gäller covid-19. På plats fanns bland andra regiondirektör Krister Björkegren. Han tog tillfället i akt att tacka regionens alla chefer och medarbetare för deras arbete och beskrev därefter den samverkan som just nu pågår mellan olika myndigheter.

– Sedan coronavirusets utbrott har vi etablerat en samverkan med kommunerna och länsstyrelsen där vi träffas på alla nivåer, både för att löpande lösa problem som uppstår och för att planera framåt, säger Krister Björkegren.
– Vi har också en stark samverkan med andra sjukvårdsregioner, exempelvis kring intensivvården, och med nationella myndigheter. Region Östergötland har bland annat två nationella uppdrag där vi, i samverkan med tre andra regioner, ansvarar för nationella inköp av läkemedel och material.

Många skrivs ut

Vid lunchtid på tisdagen var 107 personer med covid-19 inlagda på sjukhus i Östergötland och av dem fick 31 personer intensivvård. Samtidigt framkom att sammanlagt 420 personer som har varit inlagda på länets sjukhus har tillfrisknat och skrivits ut. Totalt har 99 personer i Östergötland avlidit med bekräftad covid-19.
– Vi ligger på ungefär den nivån vi har bedömt sedan tidigare, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland. Men vi ser en övervikt mot intensivvård. Det här är en lungsjukdom där man behöver hjälp med andningen och det blir ganska långa vårdtider på intensivvårdsavdelningarna.

Långa vårdtider

I dagsläget har 90 patienter fått intensivvård i Östergötland, av dem vårdas 30 fortfarande på intensivvården.
– En stor andel patienter vårdas längre än tio dagar på intensiven och det finns enstaka patienter med vårdtider på uppemot en månad, säger Rickard Lundin, regional sjukvårdsledare. Det är ett tecken på att den här sjukdomen är väldigt allvarlig och att vi måste fortsätta att hjälpas åt – hålla avstånd, sköta handhygien och stanna hemma när vi är sjuka.

"Var uthållig"

Även smittskyddsläkare Britt Åkerlind underströk vikten av att fortsätta tvätta händerna ofta, hålla avstånd till andra och stanna hemma om man inte känner sig riktigt som vanligt. Hon skickade också med en extra uppmaning, framför allt till alla unga, att inte samlas i stora grupper.
– Jag vädjar och ber till de unga att hålla avstånden på restauranger och andra mötesplatser. Det är inte fel att gå till ett uteställe, men det får inte bli för trångt. Vi måste visa respekt för de som kan bli väldigt sjuka.
– Från smittskyddsenheten samarbetar vi nära med kommunerna. De gör tillsyn av restaurangerna och jag som smittskyddsläkare kan fatta beslut om att stänga en restaurang om kommunen upptäcker problem och det inte sker en förbättring. Jag hoppas att vi inte ska behöva göra det, men om vi måste så gör vi det.

Text: Anchi Alm, nyhetsredaktionen, telefon 010-103 94 88