-
LAH i i Linköping har tilldelats Region Östergötlands etikpris 2018. Verksamheten får priset för sitt mångåriga fokus på etiska frågor inom palliativ vård.
-
Blodgivningen i Östergötland har bytt namn till GeBlod. Det nya namnet är nationellt och ska bidra till större igenkänning och få fler att vilja ge blod. På Alla hjärtans dag nu på torsdag den 14 februari välkomnas blodgivare och andra till öppet hus hos GeBlod.
-
År 2025 ska Sydöstra sjukvårdsregionen ha en universitetssjukvård som är nationellt ledande inom forskning, utbildning och utveckling. Det beslutet har tagits av respektive regionstyrelse i Östergötland, Kalmar och Jönköping tillsammans med Linköpings universitet.
-
De preliminära siffrorna från SCB:s övernattningsstatistik visar ett positivt resultat för 2018, där antalet gästnätter ökade med 3,6 procent jämfört med året innan.
-
De flesta som ringer 1177 Vårdguiden i Östergötland är mycket nöjda med tjänsten. Dessutom har väntetiden förkortats och färre får besked om att telefonkön är full. Det visar den årliga nöjdhetsmätningen.
-
Under förra veckan röstade Europaparlamentet igenom två förslag som tvingar parlamentariker att redovisa vilka lobbyister och intresseorganisationer de har haft möten med.
-
Nästan 75 procent av östgötarna skattar sin hälsa som bra eller mycket bra. Andelen dagligrökare har minskat något över tid men andelen som ofta dricker alkohol har ökat något. Bland de unga är det vanligt att känna ångest och oro.
-
För de allra flesta är stekos inget problem men tidigare studier har visat att vissa exponeras i en omfattning som gör att de får besvär. I stekos finns en rad olika typer av partiklar och gaser som beroende på koncentration eller sammansättning kan irritera i luftvägarna. Det visar en färsk studie från Arbets- och miljömedicin.
-
På onkologiska kliniken i Region Östergötland finns ett multiprofessionellt samarbete som hjälper patienter med biverkningar efter strålbehandling i bäckenet. "Det handlar om extremt livskvalitetsnedsättande besvär", säger överläkaren Annika Holmqvist.
-
Patienter som ringer till vårdcentraler och andra mottagningar kan ha svårt att komma fram idag på morgonen. Orsaken är en omfattande nationell telefonistörning hos Tele2.
-
Det preliminära bokslutsresultatet för Region Östergötland 2018 är minus 305 miljoner kronor. Det egna kapitalet minskar därmed men är fortfarande positivt med 626 miljoner kronor. Resultatet förklaras av underskott i verksamheten, främst inom sjukvården, men också av den negativa värdeutvecklingen på regionens placeringar.
-
Stress och utmattning hör till de vanligaste tillstånden på vårdcentralerna. I projektet iStress erbjuds deltagarna KBT-behandling på nätet samtidigt som effekterna utvärderas i en forskningsstudie. Behandlingen testas också på svårare stressbesvär och återgång i arbete.
-
Region Östergötland gör en satsning för att ge fler personer i riskgrupper möjlighet vaccinera sig mot pneumokocker.
-
På punkt efter punkt utmärker sig Vårdcentralen Österbymo i den senaste nationella patientenkäten. ”Vi är fullbemannade och har ingen hyrpersonal längre”, säger vårdenhetschefen Camilla Samuelsson.
-
Allt fler har hudförändringar som behöver kontrolleras av läkare. På många vårdcentraler kan patienterna enkelt boka tid för kontroll av en hudförändring genom att logga in på 1177.se.
-
I sin avhandling har överläkaren Michael Ziegelasch undersökt om nyare metoder som ultraljud och digital X-ray radiogrammetry kan användas för att identifiera patienter med ledvärk med risk att utveckla inflammation i lederna (artrit). Resultaten visar att metoderna är användbara för att identifiera patienter till rätt behandling tidigt i sjukdomsförloppet.
-
Oppositionsrådet Marie Morell (M) har utsetts till ny ordförande för Kommunalförbundet Avancerad Strålbehandling, som driver Skandionkliniken i Uppsala. Region Östergötland är en av sju regioner som står bakom kliniken.
-
Den 24-25 januari samlas specialister, donationsansvariga och beslutsfattare till ett nationellt möte i Linköping om organ- och vävnadsdonation. Agendan ägnas bland annat åt utvecklingen inom konstgjorda ersättningar till vävnad, organtrafficking och organdonation efter cirkulationsstillestånd.
-
Den nya appen Citizens´App, har tagits fram och utvecklats av EU-parlamentet inför det kommande EU-valet i maj. Den visar vad och hur EU formar vår vardag, vad som är på gång just nu och vad som planeras att göra för EU:s medborgare.
-
Universitetssjukhuset i Linköping tar brons och Vrinnevisjukhuset och Lasarettet i Motala hamnar på fjärdeplats i sina respektive kategorier i Dagens Medicins senaste ranking av landets sjukhus. ”Väldigt fina resultat som vi har all anledning att vara stolta över”, kommenterar regiondirektör Krister Björkegren.
-
Det är fortfarande vanligt att patienter och medarbetare skadas i hälso- och sjukvården och en stor del av skadorna sker i en patientnära situation. Speciellt är fallolyckorna en orsak till skador hos både patienter och medarbetare, visar en studie genomförd av forskare i Region Östergötland i samarbete med Karolinska institutet och Örebro universitet.
-
När vårterminen 2019 drog igång var det startskottet för någonting nytt på flera sätt – den första kullen av studenter började på sin respektive studieort på LiU:s decentraliserade läkarprogram. 24 av dem på Vrinnevisjukhuset.
-
Nu är ansökningen till Region Östergötlands sommarjobb för gymnasieungdomar öppen. ”De kommer att få en inblick i sjukvården, men framför allt får de ett roligt sommarjobb, säger HR-konsulten Katarina Svenhammar.
-
Sedan midnatt natten mellan fredagen och lördagen den 19 januari pågår en stor brand på Häradsuddens soptipp utanför Norrköping. Vrinnevisjukhuset har därför gått upp i stabsläge och särskild sjukvårdsledning är upprättad både på sjukhuset och i regionen.
-
Det är den brittiska tidningen The Economists som årligen genomför en undersökning på alla världens länder för att bedöma hur pass demokratiska de är. Förra årets resultat (2018) visar att demokratin både i Europa och globalt är stabil, med några få förändringar jämfört med föregående år. Sverige tillhör den grupp av länder som rankas som de mest funktionella demokratierna.
-
Nu har vårens nummer av SKL:s ”På gång inom EU” kommit. I den kan du läsa om aktuell information, vilka frågor som är på agendan och vad som har hänt inom EU som påverkar och berör kommuner och regioner.
-
Åse Östholm Balkhed, överläkare vid infektionskliniken, har tilldelats Vetenskapsrådets anslag på 1,6 miljoner kronor för forskning inom antibiotikaresistens. Målet är att på sikt kunna förhindra återkommande urinvägsinfektioner.
-
Fler östgötar än någonsin har vaccinerat sig mot säsongsinfluensan. Trots det finns det fortfarande tillgång på vaccin och därför gör nu Region Östergötland det möjligt att vaccinera personer även utanför riskgrupperna
-
Nu finns EU-årsöversikt 2019 som en vägledning till aktuella händelser i EU från ett östgötskt perspektiv. Region Östergötlands EU-kontor har tagit fram översikten som finns både i tryck och digitalt på webben.
-
Vi har under hösten arbetat fram Region Östergötlands EU-årsöversikt för 2019. I den kan man bland annat läsa om våra prioriterade påverkansfrågor för året, EU:s långsiktiga utveckling, vad som är aktuellt inom EU och mycket mer.
-
Vid årsskiftet upphörde Energikontoret Östra Götaland som fristående bolag för att istället ingå i Region Östergötland.
-
Från den 1 januari 2019 sker en del förändringar när det gäller patientavgifter och rättigheter inom vård och tandvård.
-
Den 1 januari 2019 förstärks vårdgarantin inom primärvården. Istället för att du som patient ska få ett fysiskt läkarbesök inom sju dagar gäller en medicinsk bedömning av legitimerad vårdpersonal inom tre dagar.
-
Lena Bergvin Lundqvist har utsetts till ny närsjukvårdsdirektör för östra länsdelen. Hon kommer närmast från försvars- och säkerhetskoncernen Saab.
-
Varför lyckas metoden in vitro-fertilisering (IVF) hos många men inte hos alla? Nu undersöker Linköpingsforskare om sädesvätskan har egenskaper som kan förbättra resultaten. Läs mer i det nya numret av tidningen Forskning och utveckling på tema reproduktionsmedicin.
-
Från den 1 januari 2019 gäller en ny tidsgräns för avbokning av besök. Avboka senast 24 timmar innan besöket. Om du avbokar senare får du betala en avgift på 200 kronor för uteblivet besök.