Region Östergötland

Socialministern på besök på Universitetssjukhuset

Bilden föreställer socialminister Lena Hallengren på Seldingerheten

[2019-05-21]

Sveriges socialminister Lena Hallengren (S) gjorde under tisdagen studiebesök på Universitetssjukhuset i Linköping. "Det här är ett exempel på att vården förändras och att det gäller att hänga med", sa ministern efter att ha varit på Seldingerenheten.

Det var en intresserad och frågvis socialminister som anlände till Universitetssjukhuset i Linköping på tisdagseftermiddagen. Första stoppet på rundturen var Seldingerenheten, som arbetar med specialistvård för hjärt- och kärlsjukdomar med avancerad kateterteknik.

– Det är inte så många som får förmånen att göra de här besöken, jag hade inte sett Seldingerenheten tidigare och jag tycker att det är intressant, sa Lena Hallengren.

Hon blev mottagen av bland andra Stefan Franzén, centrumchef för Hjärt- och medicincentrum, och Magnus Janzon, verksamhetschef på kardiologiska kliniken.

– Här går vi in i hjärtat och gör stora ingrepp med väldigt små stick och med fantastiska resultat. Många av de patienter som vi opererar kommer på morgonen och går hem på kvällen, det är fascinerande, berättade Magnus Janzon.

Ställde många frågor

Hur gamla är era patienter, ville Lena Hallengren veta. De flesta är i pensionsåldern, var svaret. Hur ser skillnaden ut mellan kvinnor och män när det gäller symtom och vård, undrade ministern. Inga ojämlikheter i vården, men kvinnor och män ska inte alltid ha identisk behandling, fick hon veta. Har man den nya klaffen resten av livet, frågade Hallengren. Ja, det har man.

I slutet av besöket på Seldingerenheten sa socialministern så här:

– Vi måste använda kompetensen på rätt sätt och till exempel spara på vårdtiden. Det här är en utveckling som är fantastisk och det är viktigt att visa på de framsteg som görs och då är det här ett bra exempel.

Under tisdagen besökte Lena Hallengren även brännskadeenheten och kvinnokliniken på US. Hon talade också om "De fyra kommande åren" på konferensen Utvecklingskraft cancer 2019, som arrangerades av Regionalt cancercentrum sydöst.

Textansvarig: Carolina Häggkvist, telefon 010-103 77 85