Region Östergötland

Misstänkta hudprickar kollas digitalt

[2019-11-11]

Med ny bildteknik kan vården enklare bedöma om en hudförändring är farlig. Genom att vårdcentralerna tar digitala bilder och skickar dem till hudkliniken slipper många patienter besöka sjukhuset. Nu används tekniken av alla vårdcentraler i Region Östergötland.

Bilden visar när Magnus Falk undersöker en hudförändring.

När det är prickmottagning kommer patienter med olika typer av fläckar, prickar och rodnader på olika ställen på kroppen.

– Många hudfläckar kan jag bedöma själv direkt. Men om jag tycker att en hudförändring ser misstänkt ut tar jag en bild och skickar in den till hudkliniken för en specialistbedömning samtidigt som jag skickar in remissen, säger distriktsläkare Magnus Falk, distriktsläkare på Vårdcentralen Kärna.

Tekniken som kallas teledermatoskopi används utrustning som redan finns i vården på ett nytt sätt. Magnus Falk tar bilderna med en kamera på en smartphone, kopplad till ett dermatoskop som ger en förstorad och mycket detaljerad bild av huden. Han kan titta ner i huden och se färger och strukturer betydligt bättre.

– Exempelvis kan cancer i en leverfläck ha andra färger i sig än brunt, som är svåra att se för blotta ögat, säger Magnus Falk.

Alla vårdcentraler utbildade

Alla Region Östergötlands vårdcentraler har nu utbildats på metoden och kommit igång med arbetet som är en del av hudprocessen i Region Östergötland. Fyra vårdcentraler inom Helsas organisation är på gång att införa arbetssättet. Det gör att fler patienter får hjälp. I fall där det är bråttom tar det bara några dagar från besöket på vårdcentralen till att en farlig fläck tas bort.

– Tidigare fick vi kalla fler till sjukhuset på extra kontroller, också för hudfläckar som var ofarliga. Digitala bedömningar sparar tid både för patienten och vården, säger Marie Thollander, processledare på hudkliniken på Universitetssjukhuset i Linköping.

Textansvarig: Maria Carlqvist, 010-103 76 28