Många nyfikna på vården

Bilden visar medarbetare i vården som pratar med invånare.

[2019-11-19]

Intresset var stort när Region Östergötland mötte shoppande invånare och pratade vård i I-huset i Linköping i lördags. "Jag tycker att det är jättebra att man kan träffa representanter för vården och få svar på sina frågor", tycker Eva-Britt Sunnerberg från Finspång.

Bilden visar Hanna Fernemark, ST-läkare.Bilden visar Eva-Britt och Birger Sunnerberg från Finspång.

Region Östergötland åker just nu runt i länets större städer för att informera om kampanjen "Din guide till vården". Den 16 november hade turen kommit till I-huset, där både läkare, psykolog och chefer fanns på plats för att träffa invånarna.

– Jag tycker att det här är ett bra initiativ, säger Hanna Fermemark, ST-läkare vid Vårdcentralen Lambohov. Vi behöver informera om vilka möjligheter som finns.

Eva-Britt och Birger Sunnerberg från Finspång tog tillfället att få sig en pratstund med ett par av läkarna i montern. De hade bland annat frågor om vaccination mot mässling och lunginflammation.

Bra att kunna fråga

– Det här var jättebra, att kunna ställa frågor så här, säger Eva-Britt. Vi vet nog vart vi ska vända oss om vi blir sjuka.

– Oftast är det ju till vårdcentralen, säger maken Birger. Om det inte skulle vara riktigt akut, som en stroke eller hjärtat. Då ringer vi 112.

Mara Kosovic, chef för Primärvårdscentrum, fanns också på plats för att möta besökarna.

– För oss i primärvården är det här viktigt, säger hon. Jag tror inte att alla är så insatta i vad som finns på en vårdcentral och hur mycket man kan få hjälp med i primärvården. Det är en viktig anledning till att patienter ibland vänder sig till andra vårdnivåer.

Den 23 november informerar Region Östergötland på Ingelsta Shopping i Norrköping.

Text och foto: Anchi Alm, nyhetsredaktionen