Region Östergötland

Hon får stipendium till e-hälsostöd

Bilden visar specialistsjuksköterskan Kristina Nilsson.

[2019-11-27]

I 18 år har specialistsjuksköterskan Kristina Nilsson arbetat på njurmedicinska enheten på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Nu tilldelas hon ett stipendium av Stiftelsen för njursjuka för att utveckla ett e-hälsostöd för patienter som väntar på transplantation från en avliden donator.

 – Att vänta på en ny njure är jobbigt och ju längre man väntar desto jobbigare är det. Under mina år har jag sett att det finns ett behov av stöd till de här patienterna. Nu ska jag jobba med att fylla det behovet och det känns stort, säger Kristina Nilsson.

Hon är specialistsjuksköterska och ansvarar tillsammans med en kollega för transplantations-mottagningen på njurmedicinska enheten på Vrinnevisjukhuset. Där arbetar hon nu halvtid samtidigt som hon doktorerar vid Linköpings universitet.
Under årets första nio månader transplanterades 325 njurar i Sverige. Under samma period sattes 415 nya patienter upp på väntelistan.

– Det går inte ihop och väntelistan blir bara längre och längre. De flesta väntar runt tre år och risken är stor att man under den tiden börjar må sämre både fysiskt och psykosocialt, säger Kristina Nilsson.

Stöd när det behövs
Tillsammans med patienter har Kristina Nilsson tagit reda på vilken sorts stöd som är önskvärt. Det rör sig bland annat om stöd som liknar kognitiv beteendeterapi (KBT), kunskap och att få utbyta erfarenheter med andra i samma situation. Både kunskap om sjukdomen och den kommande transplantationen, men också om kunskap i stunden. Som till exempel vilken rätt som passar bäst på restaurangen med tanke på restriktioner i kosten.
Målet för specialistsjuksköterskan är att ta fram en portal eller webbplats, där patienterna själva kan vara delaktiga. Där ska patienterna kunna jobba på egen hand, men också ha möjlighet att få återkoppling.

– Det gör det möjligt att ta del av stödet oavsett var i landet man befinner sig och hur långt man har till sjukhus. De flesta patienter går i dialys och har en begränsad vardag, säger hon.

"Ett stort förtroende"
Stipendiet är på 100 000 kronor och går till arbetet med att ta fram e-hälsostödet.

– Det känns roligt att ett så patientnära projekt uppskattas av kommittén, som består av både patienter och experter. Det är ett stort förtroende. Nu har jag ett jättespännande och viktigt jobb framför mig, säger Kristina Nilsson.

Stiftelsen för njursjuka delar årligen ut stipendier till forskare som arbetar med patientnära forskning om njursvikt och njurdonationer. I år får ytterligare två forskare stipendier. Utdelningen sker på Sahlgrenska sjukhusets i Göteborg under onsdagseftermiddagen.

Textansvarig: Carolina Häggkvist, 010-103 77 85