Det stressade immunförsvaret efter hjärtinfarkt (- och även före?)

[2019-11-14]

Torsdagen den 21 november föreläser Lena Jonasson, professor och överläkare i kardiologi, i Forskning i framkant på Universitetssjukhuset i Linköping.

Porträtt av Lena Jonasson.

Hos många patienter som överlevt en hjärtinfarkt finns en kvarstående låggradig inflammation som innebär ökad risk för återinsjuknande. Men vi är dåliga på att diagnostisera och behandla detta, till stor del på grund av att mekanismerna inte är klarlagda. I vår forskning har vi sett att immunförsvaret hos dessa patienter är "stressat" och i obalans. Förutom en låggradig kronisk inflammation innebär det att inflammation flammar upp på ett onormalt sätt vid vanlig stress. Samtidigt är immuncellerna åldrade i förtid och viktiga reglerande immunceller har tappat sin kraft.

Vi vill nu ta reda på varför immunförsvaret är mer stressat/åldrat och om vi kan återställa immunbalansen. En mycket spännande fråga är om immunförsvaret är stressat redan innan den första hjärtinfarkten inträffar.

Föreläsare: Lena Jonasson – professor och överläkare i kardiologi
Tid: 21 november, klockan 16.30-17.30
Plats: Hugo Theorell-salen på Universitetssjukhuset i Linköping.

Forskning i framkant

Forskning i framkant arrangeras tillsammans med den Medicinska fakulteten på Linköpings universitet sex gånger per år. De hålls alltid på torsdagar, klockan 16.30-17.30 i Hugo Theorell-salen på Universitetssjukhuset i Linköping. Föreläsningarna är gratis och öppna för alla. Ingen föranmälan behövs.