Brexitavtalet nedröstat i brittiska underhuset

[2019-01-16]

Under tisdagen den 15 januari blev det förhandlande Brexitavtalet nedröstat. Det brittiska underhuset röstade med den största majoriteten i modern tid ned det förhandlande utträdesavtalet med EU. 432 röstade mot avtalet medan 202 röstade för.

EU kommer nu att ge britterna ett par dagar på sig att förklara hur man ska gå vidare i förhandlingarna. EU:s chefsförhandlare varnar för att de framtida frihandelsförhandlingarna är i fara om ett avtal inte skrivs under, just för att tilliten kan undermineras vilket vore dåligt för den framtida relationen mellan EU och Storbritannien. Vidare menar han att risken för ett avtalslöst Brexit aldrig har varit större.

Efter att avtalet röstades ner under tisdagen lovade Theresa May att möten skulle hållas tillsammans med representanter från oppositionspartiet Labour, för att då identifiera vad som krävs för att få kammarens stöd för avtalet. Hon menar att möten kommer att hållas i en konstruktiv anda, men samtidigt med tanke på den brådska som råder, så måste förhandlingarna frambringa idéer som har tillräckligt stöd i kammaren. Beroende på dessa mötens utfall kommer hon föra vidare diskussionen till EU och Bryssel.

May har nu tre arbetsdagar på sig att lägga fram en motion i parlamentet om hur hon vill gå vidare med förhandlingarna. Ifall ingen lösning hittas kommer britterna lämna EU utan ett utträdesavtal.

Efter att avtalet röstades ner begärde oppositionsledaren Jeremy Corbyn en misstroendeomröstning mot Theresa May, som kommer hållas ikväll (onsdag 16/1) kl 20.00 svensk tid.

Mer information om Brexit och det nedröstade förslaget finns att läsa här.

Textansvarig: Sebastian Björk +32 497 63 10 75