-
Från den 10 december går det inte längre att logga in på 1177.se med lösenord och sms utan det behövs en e-legitimation. Orsaken är att säkerhetskraven på digitala tjänster har ökat.
-
Var fjärde person i Sverige kommer under sin livstid att drabbas av en så allvarlig depression att den kräver behandling. Nu finns ett nytt nummer av tidningen Forskning och utveckling på tema psykisk hälsa.
-
Nu finns det karriärstegar även för undersköterskor och vårdadministratörer i Region Östergötland. Karriärstegen visar på ett konkret sätt hur varje medarbetare kan ta nya steg i sin kliniska karriär och den ska vara ett stöd för både medarbetare och chefer.
-
I 18 år har specialistsjuksköterskan Kristina Nilsson arbetat på njurmedicinska enheten på Vrinnevisjukhuset. Nu tilldelas hon ett stipendium av Stiftelsen för njursjuka för att utveckla ett e-hälsostöd för patienter som väntar på transplantation från en avliden donator.
-
Finansplanen var i fokus för regionfullmäktiges sista sammanträde för i år. Efter en debatt som upptog större delen av den första sammanträdesdagen antogs den styrande koalitionens förslag till finansplan.
-
Region Östergötland klarar kraven på tillgänglighet till besök och får därmed del av den statliga kömiljarden även för oktober månad.
-
Stefan Franzén har utsetts till medicinsk direktör i Region Östergötland och Rolf Östlund till utvecklingsdirektör. De båda tillträder sina nya tjänster 1 december.
-
Region Östergötland ligger i topp med att använda fossilfria drivmedel i kollektivtrafiken och har minskat förskrivningen av antibiotika, men kan bli bättre på avfallsåtervinning. Det visar årets Öppna jämförelser av miljöarbetet i landets regioner.
-
Distriktssköterskan Ulrica Lovén Wickman har i sin avhandling utformat en enkät för klinisk bedömning av egenvård hos patienter med inflammatorisk tarmsjukdom. Resultaten visar att det är vanligt att patienterna utövar egenvård, som att uppmärksamma och hantera symtom och anpassa kosten.
-
Intresset var stort när Region Östergötland mötte shoppande invånare och pratade vård i I-huset i Linköping i lördags. "Jag tycker att det är jättebra att man kan träffa representanter för vården och få svar på sina frågor", tycker Eva-Britt Sunnerberg från Finspång.
-
Bakterier som är resistenta mot antibiotika är ett allvarligt och växande hot mot både människors och djurs hälsa. Just nu uppmärksammas frågan under den internationella antibiotikaveckan. "För hundra år sedan dog många av banala infektioner och det finns såklart en risk att vi kan hamna där igen", säger Martin Holmbom, urolog på Universitetssjukhuset i Linköping.
-
Torsdagen den 21 november föreläser Lena Jonasson, professor och överläkare i kardiologi, i Forskning i framkant på Universitetssjukhuset i Linköping.
-
Nu finns en färdplan för Region Östergötlands klimatarbete under de kommande fem åren. Den beskriver hur regionen ska arbeta inom olika områden för att nå en klimat- och resurssmart verksamhet.
-
Region Östergötland satsar 40 miljoner kronor på särskilt yrkesskickliga medarbetare inom Vårdförbundets medlemsgrupper. Det gäller sjuksköterskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och barnmorskor. Målet är att stärka status och attraktivitet och underlätta bemanningen framför allt inom dygnet runt-verksamheten.
-
Hälso- och sjukvårdsnämnden satsar ytterligare 30 miljoner kronor för att stärka primärvården. Resurstillskottet ska bland annat gå till insatser för äldre och personer med komplexa vårdbehov och till förbättrad koordinering vid sjukskrivning.
-
Med ny bildteknik kan vården enklare bedöma om en hudförändring är farlig. Genom att vårdcentralerna tar digitala bilder och skickar dem till hudkliniken slipper många patienter besöka sjukhuset. Nu används tekniken av alla vårdcentraler i Region Östergötland.
-
Provtagning på Vrinnevisjukhuset i Norrköping har påvisat förhöjda halter av legionella. Därför har hetvattensystemet spolats igenom och nya prover tagits. ”Som patient behöver man inte vara orolig”, säger smittskyddsläkaren Britt Åkerlind.
-
Resandet med tåg såväl inom som till och från Östergötland har ökat kraftigt de senaste åren, och förväntas öka ännu mer i framtiden. Trafik- och samhällsplaneringsnämnden har i dag behandlat ett förslag till tågstrategisk målbild inför 2040.
-
Ett nytt samarbetsavtal mellan Region Östergötland och Business Sweden ska locka fler internationella investeringar till regionen. Avtalet undertecknades i samband med East Sweden Innovation Day i Norrköping på torsdagen – som sig bör på ett innovativt sätt.
-
Att öka invånarnas kunskap om vart de ska söka vård när de blir sjuka eller skadar sig. Det är syftet när vården besöker köpcentrum i länet tre lördagar i november.
-
Reumatologen Christopher Sjöwall får årets lokala Fernströmpris av Linköpings universitet för sin forskning om den reumatiska sjukdomen SLE. Han tar emot utmärkelsen tillsammans med andra pristagare från hela landet på Forskningens dag i Lund i dag.
-
Det sjuder av innovationslust i Östergötland. East Sweden Innovation Week den 4-10 november är större än någonsin, med totalt 44 evenemang över hela länet. Alla med innovation och entreprenörskap i fokus.
-
Den som är alkoholfri före och efter en operation minskar risken för olika komplikationer, som infektioner eller sämre sårläkning. Nu rekommenderar Region Östergötland patienter som ska genomgå ett ingrepp att avstå alkohol i minst fyra veckor före och efter operationen.
-
Den 1 november införs sms-livräddning i Region Östergötland. Genom tjänsten kan frivilliga med kunskaper i hjärt-lungräddning snabbt vara på plats och göra livräddande insatser vid plötsligt hjärtstopp.
-
Irene Håkansson, överläkare vid neurologiska kliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping, har i sin avhandling studerat markörer för sjukdomsaktivitet vid Multipel skleros (MS). Hon ser att höga nivåer av ett protein som frisätts från skadade nervceller till ryggvätska kan förvarna om ett mer aggressivt sjukdomsförlopp.
-
Det ska vara lätt att hantera sina bokade tider hos vården digitalt. Som patient ska man kunna få sin tid via 1177.se och själv gå in och om- och avboka tiden om det behövs. Dessutom ska man kunna ankomstregistrera sig digitalt. Så fungerar det på Rehab öst.
-
I eftermiddag var det invigning av de ombyggda lokalerna för den steriltekniska enheten på Vrinnevisjukhuset i Norrköping med tal och sedvanlig bandklippning. Lokalerna är helt nyrenoverade och ingår i framtidsprojektet Vision 2020.
-
Ebolaviruset sprider sig igen, inte minst i Kongo-Kinshasa. Under måndagen besökte Denis Mukwege, Nobels fredspristagare, Universitetssjukhuset i Linköping för att bilda sig en uppfattning om hur patienter med smittsamma allvarliga infektionssjukdomar tas om hand på Sveriges hittills enda högisoleringsenhet.
-
Primärvårdens utredning är viktig för träffsäkerheten i diagnostiken av demenssjukdom. Det visar distriktsläkare Anna Segernäs Kvittings avhandling från Linköpings universitet.
-
Sveriges talman Andreas Norlén besökte under fredagen regionens och de östgötska kommunernas fullmäktigepresidier för att tala om demokratins utmaningar. "Det är väldigt roligt att vara på hemmaplan och det blev jättebra diskussioner", sa talmannen.
-
Torsdagen den 24 oktober, föreläser Michelle Chew, professor i anestesi och intensivvård tillsammans med Henrik Andersson, förste forskningsingenjör, i Forskning i framkant på Universitetssjukhuset i Linköping.
-
Stressfrakturer, som också kallas utmattningsfrakturer, är sprickor i benen som hos idrottare uppstår efter en hård träning. Dessa stressfrakturer har tendens att läka dåligt och ger ofta besvär under långt tid. Systrarna Kallur stoppades båda i sin idrottskarriär av stressfrakturer som ledde till inställda tävlingar, operationer och långa rehabiliteringar.
-
Svårläkta sår, svullna ben och allergiska reaktioner. På vårdcentralen får man hjälp med allt från lättare besvär till allvarliga sjukdomar. "Det bästa är när man kan hitta en lösning som hjälper patienten", säger distriktssköterskan Britta Hellström på Vårdcentralen Vadstena som intervjuas i det nya numret av Hälsotecken.
-
I dag startar en informationskampanj som ska öka invånarnas kunskap om var de ska söka vård när de blir sjuka eller skadar sig.
-
Barns delaktighet i sin hälsa och förutsättningar för jämlik hälsa är exempel på ämnen som Region Östergötland lyfter på Mänskliga rättighetsdagarna som kommer till Linköping Konsert & Kongress den 14 till 16 november. Tema i år är rätten till hälsa.
-
Nu kommer patienter att kunna få fler kallelser från Region Östergötland till digitala brevlådor. Tjänsten införs stegvis.
-
Elektrisk ström genom kroppen kan orsaka fördröjda neurologiska besvär som nedsatt känsel och smärta i händerna. Forskaren Magnus Thordstein tilldelas 2 165 000 kronor av AFA Försäkring för att ta reda på om metoder för att mäta funktioner i nervsystemet också kan användas vid undersökning av skador från elolyckor.
-
Det räcker inte med traditionella dammätningar för att mäta hälsoeffekter i miljöer där små partiklar i metall förekommer. Det visar en studie från Arbets- och miljömedicin i Region Östergötland och Örebro som har kartlagt metallexponering och möjliga hälsoeffekter vid professionellt arbete med 3D-skrivare.
-
Region Östergötland behandlar flest patienter i landet med kognitiv beteendeterapi (KBT) på nätet. Användandet fortsätter att öka.
-
Den 2-3 oktober är det dags för den 12:e nationella suicidpreventiva konferensen. Den arrangeras vartannat år och den här gången har det blivit dags för Region Östergötland och Norrköpings kommun att stå för värdskapet i Louis de Geer.
-
De flesta fallolyckorna bland äldre sker i hemmet. Men med enkla åtgärder kan många fall förhindras. Det berättar Hanna Didriksson, arbetsterapeut i Rehab Öst, som deltar i den nationella kampanjveckan Balansera mera.
-
Majoriteten av barnhälsovårdens medarbetare är positiva eller neutrala till embryodonation, men många känner en oro för barnens hälsa när de växer upp. Reproduktionsmedicinskt centrum i Region Östergötland har genomfört en första studie om attityder till embryodonation.
-
På torsdagseftermiddagen invigdes den nya förlossningsavdelningen på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Lokalerna är helt nybyggda och ingår i framtidsprojektet Vision 2020.
-
Vid årsskiftet förändras Region Östergötlands organisation. Syftet är att stärka ledarskapet för hälso- och sjukvården och att skapa ett mer verksamhetsnära administrativt stöd.
-
Satsningen på kvinnors hälsa fortsätter i Region Östergötland. Regionstyrelsen har i dag beslutat om ett resurstillskott på 10 miljoner kronor till en pågående utbildningssatsning för sjuksköterskor inom förlossningsvården.
-
Josefin Bjäresten har utsetts till ny ekonomidirektör i Region Östergötland och Helén Lövborg till närsjukvårdsdirektör i västra länsdelen.
-
Torsdagen den 26 september föreläser Tino Ebbers, professor i fysiologisk mätteknik, i Forskning i framkant på Universitetssjukhuset i Linköping.
-
Resenärer med Östgötatrafiken som åker två eller fler tillsammans kommer att få rabatt på biljettpriset. Det beslutade trafik- och samhällsplaneringsnämnden vid torsdagens möte.
-
Det finns ingen tydlig koppling mellan cancerförekomst och lokalt producerad mat från ett glasbruksområde med förorenad mark, enligt en ny studie från bland annat Linköpings universitet.
-
Allmäntjänstgöring, AT, för nyutexaminerade läkare ska fasas ut. Istället kommer bastjänstgöring. På Lasarettet i Motala pågår ett pilotprojekt för att testa den nya vidareutbildningen.
-
Universitetssjukhuset i Linköping rankas högst av landets universitetssjukhus i den årliga AT-rankingen som görs av Sveriges yngre läkares förening (SYLF). Samtidigt behåller Vrinnevisjukhuset sin 14:e plats från förra året.
-
Genom att kombinera olika MRT-genererade bilder kan en fullständig bild skapas av en patients kärlsjukdom. Magnus Ziegler har i avhandling utvecklat metoder att förbättra diagnos och uppföljning av patienter med hjärt- och kärlsjukdom.
-
Idag uppmärksammades årets landsbygdsstipendiat och vinnarna av årets östgötadagsbakverk och årets konsthantverk på Linköpings slott.
-
Med tidiga insatser går det att förebygga ohälsa hos barn och unga. På onsdagen möttes politiker och tjänstepersoner från Region Östergötland, länets kommuner och andra myndigheter för att ta del av kunskap på området.
-
Nu presenteras en stor studie om blodsockernivåers koppling till risker för organpåverkan hos personer med diabetes typ 1. Studien kan utgöra ett viktigt underlag för diabetesvården, menar forskarna.
-
I dag invigdes en ny mottagning för självdialys och PD-mottagning på Vrinnevisjukhuset. Här samlas flera dialysformer under samma tak. Mottagningen ger fler patienter möjlighet att få självdialys både på sjukhuset och i hemmet.
-
Region Östergötland förbättrar den gynekologiska cellprovtagningen genom att även analysera för HPV, humant papillomvirus. Den nya analysmetoden ger säkrare provresultat och fler kvinnor kan behandlas i tid för att inte insjukna med allvarliga cellförändringar.
-
Tre nya färdigutbildade specialistsjuksköterskor finns nu i vården av de äldre på medicinska specialistkliniken i Motala. Alla tre har arbetat länge och nu skaffat sig fördjupad kunskap om sina patienter.
-
I sin licentiatavhandling har distriktssköterskan Christina Johnson utvecklat två verktyg för att förbättra och utvärdera kommunikation och feedback i telefonrådgivningen.
-
Nu har årets kulturstipendiater utsetts av Region Östergötland. Bland pristagarna finns konstnärer, en filmare och en jonglör.
-
UPPDATERAD Region Östergötland är åter i normalläge och de särskilda sjukvårdsledningarna på regional samt lokal nivå på Universitetssjukhuset i Linköping (US) är avvecklade.
-
Kirurgiska kliniken på Vrinnevisjukhuset står för värdskapet under den nationella Kirurgveckan, som i dag startar i Norrköping. Nästa vecka är det dags för sjukhusets ortopedklinik att hålla i trådarna under Ortopediveckan.
-
Barn med hög genetisk risk att utveckla typ 1-diabetes har delvis en annan bakterieflora i tarmen jämfört med individer med låg risk, enligt en ny studie av forskare vid Linköpings universitet och University of Florida.
-
Östergötland är landets näst bästa region när det gäller både följare på Facebook och aktivitet på Linkedin. Det visar en färsk rapport från utbildningsföretaget Kreafon. ”Mycket roligt! Vi jobbar aktivt med både följarskaran och innehållet i våra sociala medier”, säger kommunikationsdirektör Anna Bowall.
-
Psykiatriambulans (PAM), en specialenhet för akuta psykiatriska ärenden inom Region Stockholms prehospitala verksamhet, får Mobila vårdens pris 2019. Priset delas ut i samband med konferensen Nationellt samtal om den mobila vården i Linköping den 14 augusti. ”PAM-enheten är ett klockrent exempel på mobila akutinsatser när de är som bäst”, säger juryns ordförande Niclas Hilding.
-
I morgon startar nycirkusfestivalen “I dare you” i Linköping. Under tre dagar fylls Stora torget och Hospitalstorget av cirkusartister från både när och fjärran. Region Östergötland är medarrangör genom projektet Nycirkus Öst.
-
Med en förbättrad medicinsk uppföljning på särskilda boenden skulle allvarliga medicinska tillstånd kunna upptäckas och åtgärdas bättre. Det visar en doktorsavhandling från Linköpings universitet.
-
Familjen är i fokus i neonatalvården i Östergötland. Genom fler vårdplatser och fler medarbetare stärks vården för de allra yngsta ytterligare.
-
Kvinnor som är äldre än 40 år löper en ökad risk att drabbas av komplikationer i samband med graviditet och förlossning, och det finns också en ökad risk för ohälsa hos deras barn. Det visar en studie från Reproduktionsmedicinskt centrum vid Universitetssjukhuset i Linköping. Bland annat var det vanligare att barn till äldre mödrar föddes extremt små.
-
Svår förlossningsrädsla kan i många fall kopplas till annan ohälsa, fysisk eller psykisk. Det visar AT-läkaren Louise Möllers doktorsavhandling i obstetrik och gynekologi vid Linköpings universitet.
-
Region Östergötland finns på plats under O-Ringen för att ta hand om orienterare ifall olyckan är framme. Sjukvården är redo att både röntga och gipsa skadade direkt på tävlingsområdet.
-
Mats Hammar, överläkare och professor, forskar om fysisk aktivitet kopplat till kvinnors kroppar.
-
Alla nyfödda barn i Sverige erbjuds i dag screening för ett antal medfödda behandlingsbara sjukdomar. Från den 1 juli ingår också sjukdomen SCID, svår kombinerad immunbrist, efter en översyn av Socialstyrelsen.
-
Smärta kan signaleras lika snabbt som beröring, enligt en ny studie av forskare vid Linköpings universitet, Liverpool John Moores University i Storbritannien och National Institutes of Health (NIH) i USA.
-
Representanter från olika delar av samhället måste jobba tillsammans för att skapa förutsättningar för psykisk hälsa. Det är tanken bakom initiativet MIND//SHIFT där Region Östergötland är en aktör. Starten för ett brett samarbete sker under Almedalsveckan.
-
Från den 1 juli införs legitimation för hälso- och sjukvårdens kuratorer. "Det här är något vi väntat på länge", säger Lena Abrahamsson, kurator på Vårdcentralen Tannefors i Linköping.
-
Artificiell intelligens (AI), framtidens matproduktion och visualisering av Agenda 2030. Det är exempel på vad Region Östergötland kommer att diskutera under politikerveckan i Almedalen. ”Det blir en heldag fullspäckad med spännande programpunkter”, säger regiondirektör Krister Björkegren.
-
Personförflyttningar är en av de vanligaste risksituationerna där arbetsskador kan uppstå bland hälso- och sjukvårdspersonal. På uppdrag av Arbetsmiljöverket har tre forskare tagit fram kunskapssammanställningen "Säkrare personförflyttningar - åtgärder i arbetsmiljön för medarbetare inom hälso- och sjukvård samt omsorg."
-
I sommar fortsätter sjukhusen i Östergötland sitt dagliga samarbete för att ta emot personer som söker vård på ett så bra sätt som möjligt. Väntetiderna kan öka på grund av en lägre bemanning och patienter kan ibland få vård på ett annat sjukhus än det närmaste.
-
Region Östergötland inför ett tillfälligt listningsstopp vid vårdcentralerna Åby i Norrköping och Kungsgatan i Linköping. Anledningen är att vårdcentralerna inte har kapacitet att ta emot den stora tillströmningen av patienter.
-
Regionfullmäktige har antagit ett funktionshinderpolitiskt program, som sammanfattar Region Östergötlands ambitioner och viljeinriktning inom funktionshinderområdet.
-
På tisdagen beslutade regionfullmäktige om strategisk plan och treårsbudget för perioden 2020-2022.
-
Folkhälsan i Östergötland har förbättrats, men det är fortfarande stora skillnader mellan grupper i samhället. Det visar en ny folkhälsorapport som undersöker livsvillkor, levnadsvanor, psykisk hälsa och äldres hälsa.
-
Under måndagen och tisdagen förekom störningar i Tele2:s mobilnät. Den som akut behövde komma i kontakt med SOS Alarm, men upplevde problem uppmanades att ta ut SIM-kortet och därefter ringa 112 utan SIM-kort i mobiltelefonen.
-
Nu är många av de nya sjukhuslokalerna i Universitetssjukhuset i Linköping färdiga. På njurmedicinska kliniken utvecklas mobila arbetssätt och mer teamsamverkan på de nya ytorna.
-
Akutmottagningen vid Lasarettet i Motala kommer att erbjuda sjukvård i församlingshemmet i Motala under Vätternrundan. Här kommer cyklister som råkat ut för skador att tas om hand. Konceptet testades med framgång den gångna helgen, då Halvvättern ägde rum.
-
I dag släpper Sveriges Kommuner och Landsting den senaste Hälso- och sjukvårdsrapporten, som jämför regionernas vård med varandra. För Östergötlands del är förtroendet för sjukvården fortsatt gott och tillgängligheten inom primär- och specialistvård förhållandevis bra. Även de medicinska resultaten är över lag goda.
-
På grund av polisens avspärrningar på Garnisonsområdet i Linköping i dag på morgonen håller de flesta av Region Östergötlands verksamheter på området stängt.
-
Region Östergötland satsar på att införa SMS-livräddare som snabbt kan larmas vid misstanke att någon drabbats av hjärtstopp.
-
De östgötska blodlagren är för låga och behöver fyllas på inför sommaren. Nu uppmanar GeBlod alla blodgivare som har möjlighet att komma och ge blod.
-
Region Östergötland har bekräftat allvarlig händelse och upprättat särskild sjukvårdsledning på regional nivå och på Universitetssjukhuset i Linköping med anledning av explosionen i centrala Linköping vid 9-tiden.
-
Mellan fredag den 7 juni klockan 14.00 och måndag den 10 juni klockan 8.00 är 1177 Vårdguidens e-tjänster stängda på grund av underhållsarbete.
-
Går det att hitta objektiva mått för akut kompartmentsyndrom och på det sättet minska onödiga kirurgiska ingrepp?
-
Ellen Dahlberg är sjuksköterskan som vidareutbildat sig till bristyrket barnmorska. Några dagar efter examen börjar hon arbeta på förlossningsavdelningen på Universitetssjukhuset i Linköping.
-
Fem vårdcentraler i länet har fått ta emot diplom från Region Östergötlands politiska ledning för sina goda resultat. Det är vårdcentralerna Ödeshög, Mantorp, Vikbolandet, Capio Berga och Johannelund som prisas.
-
För ett år sedan blev orofacial medicin tandvårdens nionde specialitet och nu står det klart att Region Östergötland ska anordna två nationella platser för den nya ST-utbildningen.
-
Små kanaler mellan nervceller är inblandade i en nyupptäckt mekanism för hur Parkinsons sjukdom kan spridas i hjärnan, enligt ny forskning från Linköpings universitet. Fynden visar att skadliga proteinklumpar kan binda till och åka snålskjuts med kanalproteinerna och på så sätt spridas till friska nervceller.
-
Ungdomars självskattade hälsa har minskat mellan 2014 och 2018. Det gäller oavsett kön och i både årskurs åtta i grundskolan och tvåan på gymnasiet, men är särskilt tydligt bland tjejer i gymnasiet (från 59 till 50 procent). Det visar ungdomsenkäten Om mig, som årligen undersöker hälsa och livsstil hos ungdomar i Östergötland.
-
Representanter för Region Östergötland och Linköpings, Norrköpings och Mjölby kommuner har valts in i styrelsen för Sweden Emilia-Romagna Network (SERN).
-
Många hjärtsjukdomar beror på rubbningar i hjärtslagen. Sara Liins forskargrupp har identifierat en molekyl som verkar kunna återställa rytmen. Nu finns ett nytt nummer av tidningen Forskning och utveckling på tema läkemedel.
-
Nu är det klart vad som blir årets östgötska bakverk och konsthantverk och vem som är årets landsbygdsstipendiat. Priserna delas ut på Linköpings slott inför Östgötadagarna den 7-8 september.
-
Problem med inomhusmiljön gör att Vårdcentralen Ödeshög kommer att lämna sina lokaler. I mitten av juni flyttar verksamheten till tillfälliga moduler i nära anslutning till den nuvarande vårdcentralsbyggnaden.
-
Sveriges socialminister Lena Hallengren (S) gjorde under tisdagen studiebesök på Universitetssjukhuset i Linköping.
-
Hallå där Erik Reinicke, projektledare för Ekosystem för e-hälsa, som håller en presentation på det nordiska e-hälsomötet Vitalis i Göteborg den 23 maj.
-
Ett välkomnande bemötande, mycket återkoppling och en ambition att göra praktikperioden till en lärorik tid. Det gör Vårdcentralen Nygatan till en perfekt plats för verksamhetsförlagd utbildning (VFU). I dag tog vårdcentralen emot priset som Årets VFU-plats från studentkåren Consensus och programsektionerna på Medicinska fakulteten vid Linköpings universitet.
-
Folke Sjöberg, överläkare och professor i brännskadevård vid Universitetssjukhuset i Linköping, har fått ta emot ett pris från American Burns Associations för sitt och Brännskadecentrums arbete med att förbättra brännskadevården. ”Det här bidrar till att ytterligare sprida vårt goda rykte internationellt”, säger pristagaren.
-
Den 15 till 17 maj hålls Vårmötet i patologi som i år arrangeras i Linköping av klinisk patologi, Region Östergötland. Mötet samlar alla yrkesgrupper inom den diagnostiska specialiteten klinisk patologi, som delar kunskap om en snabb utveckling på området.
-
En överenskommelse mellan Region Östergötland och länets kommuner ska förbättra vården för barn som av olika skäl omhändertagits. Målet är att erbjuda vård på lika villkor och verka för en bättre hälsa i en utsatt grupp.
-
Ninnie Borendal Wodlin har utsetts till ny vårddirektör för Universitetssjukhuset (US) i Linköping. Hon är idag verksamhetschef på kvinnokliniken.
-
Magnus Janzon och Lars Karlsson vid kardiologiska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping (US) har gått till final i Medtech4Health Innovation Award. Detta för beslutsstödet som förbättrar behandlingen för patienter med förmaksflimmer.
-
Nu kan även ungdomar i Östergötland få kognitiv beteendeterapi (KBT) på nätet. Från och med 1 maj finns ett program mot oro och ångest bland 1177 vårdguidens e-tjänster.
-
Tidig upptäckt och rätt antibiotikabehandling är avgörande för överlevnaden vid sepsis, visar en studie som doktoranden och infektionsläkaren Maria Andersson vid infektionskliniken i Östergötland. Studien är nyligen publicerad i European Journal of Infectious Diseases and Microbiology.
-
Nu kan du boka en tid och träffa en fysioterapeut via Region Östergötlands digitala vårdcentral.
-
Nu provar Region Östergötland att skicka kallelser till digitala brevlådor. Först ut är mammografin i länet, som sedan slutet av april skickar kallelser och svarsbrev för mammografisk hälsokontroll till digitala brevlådor.
-
Nu är den nya akutvårdsavdelningen på Vrinnevisjukhuset i Norrköping invigd. Det är den första nybyggda vårdavdelningen inom ramen för Vision 2020.
-
Kan akuta insjuknanden undvikas om patienten själv mäter sina värden hemma? I Projekt Ekosystem för e-hälsa samarbetar specialister inom medicinteknik och IT med Lasarettet i Motala om att hitta digitala tjänster som ökar tryggheten i hemsjukvården. KOL och hjärtsvikt är två diagnosgrupper som kan få en bättre uppföljning av vården med ny teknik.
-
Hudkliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping samarbetar med forskare från Brisbane om en vaccinationsmetod där vaccinet ges med mikronålar direkt till hudytan. Med den nya metoden når vaccinet snabbare och effektivare hudens immunologiska system jämfört med traditionell teknik med en vanlig nål.
-
Nu är den nya dagkirurgin på Vrinnevisjukhuset i Norrköping officiellt invigd. Lokalerna är helt nybyggda och ingår i framtidsprojektet Vision 2020.
-
Problem med inomhusmiljön gör att Vårdcentralen Ödeshög kommer att behöva lämna sina lokaler. Region Östergötland arbetar nu tillsammans med kommunen för att hitta lösningar på lokalfrågan.
-
Forskare med koppling till Region Östergötland eller Linköpings universitet kan nu lämna in ansökningar om att få använda biologiskt material från SCAPIS-studien. Sista ansökningsdag är den 31 augusti 2019.
-
Linköpings universitet har haft ett samarbete med Moi University i Kenya i 30 år. Numera samarbetar både universitetssjukhus och universitet och en rad projekt har gett framgångsrika resultat. En delegation från Östergötland har varit i Kenya på 30-årsjubileum där Linköpings universitet samtidigt har förnyat sitt avtal med universitetet.
-
Förut tyckte femårige Valter Emgård att det var jobbigt att borsta tänderna. Nu tycker han att det är roligt, berättar han i det nya numret av Hälsotecken. Skillnaden beror på Folktandvårdens app Rocka munnen.
-
Många har svarat på årets medarbetarenkät som för första gången innehåller både arbetsmiljö och patientsäkerhet. Dessutom kan Region Östergötland numera jämföra sig med andra regioner och kommuner.
-
I dag går Östergötlands nästa regionala kulturplan ut på remiss. Fram till början av september är det öppet att lämna synpunkter på planen, som beskriver hur kulturen i länet ska utvecklas de kommande fyra åren.
-
Torsdagen den 25 april föreläser Mathilda Björk, professor i arbetsterapi , i Forskning i framkant.
-
Ett nedsatt luktsinne vid Parkinsons sjukdom är kopplat till förändringar i hjärnan, och ett enkelt dofttest kan användas vid den kliniska utredningen. Det visar röntgenläkaren Charalampos Georgiopoulos avhandling i medicinsk bildvetenskap.
-
E-tjänsten Min vårdplan erbjuds i ett pilotprojekt till två diagnosgrupper av cancerpatienter för att öka patienternas delaktighet i sin vård. Resultaten är lovande och fler patientgrupper kommer framöver att erbjudas vårdplanen som e-tjänst på 1177.se.
-
Hälso- och sjukvårdsnämnden satsar 16 miljoner kronor för att öka tillgängligheten till besök och behandling för patienter med grå starr.
-
Christina Blom är ny verksamhetschef på rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena sedan den 1 april. Hon kommer närmast från ett chefsuppdrag inom socialförvaltningens funktionshinderomsorg i Jönköpings kommun.
-
Över tusen autologa stamcellstransplantationer och över 400 allogena stamcellstransplantationer har genomförts vid hematologiska kliniken, Universitetssjukhuset i Linköping. Överlevnaden har ökat i patientgruppen och teamarbetet i vårdlaget betyder mycket.
-
Nu tar Capio över verksamheten inom ortopedi, kirurgi och anestesi- och operationstjänster vid Lasarettet i Motala.
-
Varför blir vissa människor beroende av alkohol? Det undersöker professor och överläkare Markus Heilig i sin forskning. Han har utsetts till en av fem Wallenberg Clinical Scholars, som får 15 miljoner kronor var under fem år till sin forskning med nära koppling till vården.
-
Åsa Hedin Karlsson lämnar rollen som ekonomidirektör i Region Östergötland. Josefin Bjäresten går in som tillförordnad ekonomidirektör medan rekrytering av ersättare pågår.
-
VFU-priset 2019 går till infektionskliniken, avdelning 20 på Vrinnevisjukhuset. Kliniken tar med stort engagemang emot studenter på verksamhetsförlagd utbildning och använder interprofessionella lärandesätt. Till exempel har handledningsmodellen Peer learning utökats till undersköterskor och utländska studenter.
-
Oppositionsrådet Marie Morell (M) har utsetts till ny ordförande och regionrådet Kaisa Karro (S) till ordinarie ledamot i Sveriges Kommuner och Landstings sjukvårdsdelegation. ”Det är väldigt hedrande att få vara med och leda sjukvården på nationell nivå”, säger Marie Morell.
-
Helen Karlsson, miljökemist i Region Östergötland, kan numera även titulera sig som Årets luftvärnare 2019. ”Jag är fortfarande lite chockad”, säger hon.
-
Torsdagen den 21 mars föreläser Mats Hammar, överläkare och professor emeritus, i Forskning i framkant. Hur ser vetenskapen på behandling av klimakteriebesvär idag? Får vi använda hormonbehandling och finns alternativa behandlingar?
-
Igår delade Vinnova ut pris till årets Vinnväxtvinnare.
-
Omkring klockan 18.00 på måndagskvällen upptäcktes en avloppsläcka på Universitetssjukhuset i Linköping, US. Vid klockan 20.00 gick US upp i stabsläge för att samordna effekterna av läckan. Ett antal patienter på den gynekologiska avdelningen 21 är berörda av det som inträffat.
-
Genom projekten PlugIn 1.0 och PlugIn 2.0 samt #jagmed och i samverkan med Skolverket och SKL har Region Östergötland byggt upp stor kunskap och erfarenhet om hur skolor kan minska studiemisslyckande och studieavbrott.
-
Kan yoga på distans hjälpa hjärtsviktspatienter till mindre stress och ökad fysisk aktivitet? Det undersöker ett forskningsteam från kardiologiska kliniken och intensivvården på Universitetssjukhuset i Linköping.
-
Överläkaren Åsa Kastbom på psykiatriska kliniken i Linköping tilldelas årets första Kandidat Kork-pris för sina föreläsningar och sin handledning. ”Det är bland det finaste pris man kan få”, säger pristagaren själv.
-
Nyttan och möjligheterna för länet när Ostlänken är klar. Det står i centrum under konferensen Framtidens Östergötland som hålls i Flygeln i Norrköping i morgon.
-
Genom samverkansprojektet ”Människan bakom uniformen” ska förståelsen för blåljusverksamheterna och hur man som allmänhet kan hjälpa dem i deras arbete öka. Nu ställer sig Region Östergötland bakom initiativet.
-
Känner du någon eldsjäl på landsbygden, en konditor av rang eller en konstnär med det lilla extra? Nu är det dags att lämna in nomineringarna till årets östgötska landsbygdsstipendiat, årets bakverk och årets konsthantverk.
-
Den 1 mars lanserades en ny webbplats för Energikontoret. Den ska göra det enklare för besökarna att hitta information om hur man gemensamt kan skapa ett mer klimatsmart Östergötland.
-
Smart kompetens för industrin i Östra Mellansverige är en gemensam satsning i regionerna Östergötland, Sörmland, Västmanland, Uppsala och Örebro. Snart börjar utbildningsinsatser för industrianställda från 70 företag.
-
2018 var ett framgångsrikt år för Företagsjouren, som stödjer företag i kris. I Östergötland ledde insatserna till att 164 arbetstillfällen kunde räddas. Vid årsskiftet blir Företagsjouren en permanent verksamhet.
-
Drygt fyra av fem invånare i Östergötland anser att de har tillgång till den hälso- och sjukvård de behöver. Det visar den senaste Hälso- och sjukvårdsbarometern, en nationell undersökning om hur befolkningen uppfattar hälso- och sjukvården.
-
Torsdagen den 28 februari föreläser professor Gunilla Sydsjö i Forskning i framkant.
-
Förra året tog Löf (Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag) emot 831 skadeanmälningar som handlade om Region Östergötland, vilket är samma nivå som året innan. I hela landet gjordes 17 000 anmälningar.
-
En säkerhetsbrist med inspelade samtal till 1177 Vårdguiden på telefon i Stockholm, Värmland och Sörmland har upptäckts och åtgärdats. Rådgivningssamtal som hanterats av 1177 Vårdguiden på telefon i Region Östergötland påverkas inte av denna säkerhetsbrist
-
LAH i i Linköping har tilldelats Region Östergötlands etikpris 2018. Verksamheten får priset för sitt mångåriga fokus på etiska frågor inom palliativ vård.
-
Blodgivningen i Östergötland har bytt namn till GeBlod. Det nya namnet är nationellt och ska bidra till större igenkänning och få fler att vilja ge blod. På Alla hjärtans dag nu på torsdag den 14 februari välkomnas blodgivare och andra till öppet hus hos GeBlod.
-
År 2025 ska Sydöstra sjukvårdsregionen ha en universitetssjukvård som är nationellt ledande inom forskning, utbildning och utveckling. Det beslutet har tagits av respektive regionstyrelse i Östergötland, Kalmar och Jönköping tillsammans med Linköpings universitet.
-
De preliminära siffrorna från SCB:s övernattningsstatistik visar ett positivt resultat för 2018, där antalet gästnätter ökade med 3,6 procent jämfört med året innan.
-
De flesta som ringer 1177 Vårdguiden i Östergötland är mycket nöjda med tjänsten. Dessutom har väntetiden förkortats och färre får besked om att telefonkön är full. Det visar den årliga nöjdhetsmätningen.
-
Under förra veckan röstade Europaparlamentet igenom två förslag som tvingar parlamentariker att redovisa vilka lobbyister och intresseorganisationer de har haft möten med.
-
Nästan 75 procent av östgötarna skattar sin hälsa som bra eller mycket bra. Andelen dagligrökare har minskat något över tid men andelen som ofta dricker alkohol har ökat något. Bland de unga är det vanligt att känna ångest och oro.
-
För de allra flesta är stekos inget problem men tidigare studier har visat att vissa exponeras i en omfattning som gör att de får besvär. I stekos finns en rad olika typer av partiklar och gaser som beroende på koncentration eller sammansättning kan irritera i luftvägarna. Det visar en färsk studie från Arbets- och miljömedicin.
-
På onkologiska kliniken i Region Östergötland finns ett multiprofessionellt samarbete som hjälper patienter med biverkningar efter strålbehandling i bäckenet. "Det handlar om extremt livskvalitetsnedsättande besvär", säger överläkaren Annika Holmqvist.
-
Patienter som ringer till vårdcentraler och andra mottagningar kan ha svårt att komma fram idag på morgonen. Orsaken är en omfattande nationell telefonistörning hos Tele2.
-
Det preliminära bokslutsresultatet för Region Östergötland 2018 är minus 305 miljoner kronor. Det egna kapitalet minskar därmed men är fortfarande positivt med 626 miljoner kronor. Resultatet förklaras av underskott i verksamheten, främst inom sjukvården, men också av den negativa värdeutvecklingen på regionens placeringar.
-
Stress och utmattning hör till de vanligaste tillstånden på vårdcentralerna. I projektet iStress erbjuds deltagarna KBT-behandling på nätet samtidigt som effekterna utvärderas i en forskningsstudie. Behandlingen testas också på svårare stressbesvär och återgång i arbete.
-
Region Östergötland gör en satsning för att ge fler personer i riskgrupper möjlighet vaccinera sig mot pneumokocker.
-
På punkt efter punkt utmärker sig Vårdcentralen Österbymo i den senaste nationella patientenkäten. ”Vi är fullbemannade och har ingen hyrpersonal längre”, säger vårdenhetschefen Camilla Samuelsson.
-
Allt fler har hudförändringar som behöver kontrolleras av läkare. På många vårdcentraler kan patienterna enkelt boka tid för kontroll av en hudförändring genom att logga in på 1177.se.
-
I sin avhandling har överläkaren Michael Ziegelasch undersökt om nyare metoder som ultraljud och digital X-ray radiogrammetry kan användas för att identifiera patienter med ledvärk med risk att utveckla inflammation i lederna (artrit). Resultaten visar att metoderna är användbara för att identifiera patienter till rätt behandling tidigt i sjukdomsförloppet.
-
Oppositionsrådet Marie Morell (M) har utsetts till ny ordförande för Kommunalförbundet Avancerad Strålbehandling, som driver Skandionkliniken i Uppsala. Region Östergötland är en av sju regioner som står bakom kliniken.
-
Den 24-25 januari samlas specialister, donationsansvariga och beslutsfattare till ett nationellt möte i Linköping om organ- och vävnadsdonation. Agendan ägnas bland annat åt utvecklingen inom konstgjorda ersättningar till vävnad, organtrafficking och organdonation efter cirkulationsstillestånd.
-
Den nya appen Citizens´App, har tagits fram och utvecklats av EU-parlamentet inför det kommande EU-valet i maj. Den visar vad och hur EU formar vår vardag, vad som är på gång just nu och vad som planeras att göra för EU:s medborgare.
-
Universitetssjukhuset i Linköping tar brons och Vrinnevisjukhuset och Lasarettet i Motala hamnar på fjärdeplats i sina respektive kategorier i Dagens Medicins senaste ranking av landets sjukhus. ”Väldigt fina resultat som vi har all anledning att vara stolta över”, kommenterar regiondirektör Krister Björkegren.
-
Det är fortfarande vanligt att patienter och medarbetare skadas i hälso- och sjukvården och en stor del av skadorna sker i en patientnära situation. Speciellt är fallolyckorna en orsak till skador hos både patienter och medarbetare, visar en studie genomförd av forskare i Region Östergötland i samarbete med Karolinska institutet och Örebro universitet.
-
När vårterminen 2019 drog igång var det startskottet för någonting nytt på flera sätt – den första kullen av studenter började på sin respektive studieort på LiU:s decentraliserade läkarprogram. 24 av dem på Vrinnevisjukhuset.
-
Nu är ansökningen till Region Östergötlands sommarjobb för gymnasieungdomar öppen. ”De kommer att få en inblick i sjukvården, men framför allt får de ett roligt sommarjobb, säger HR-konsulten Katarina Svenhammar.
-
Sedan midnatt natten mellan fredagen och lördagen den 19 januari pågår en stor brand på Häradsuddens soptipp utanför Norrköping. Vrinnevisjukhuset har därför gått upp i stabsläge och särskild sjukvårdsledning är upprättad både på sjukhuset och i regionen.
-
Det är den brittiska tidningen The Economists som årligen genomför en undersökning på alla världens länder för att bedöma hur pass demokratiska de är. Förra årets resultat (2018) visar att demokratin både i Europa och globalt är stabil, med några få förändringar jämfört med föregående år. Sverige tillhör den grupp av länder som rankas som de mest funktionella demokratierna.
-
Under tisdagen den 15 januari blev det förhandlande Brexitavtalet nedröstat. Det brittiska underhuset röstade med den största majoriteten i modern tid ned det förhandlande utträdesavtalet med EU. 432 röstade mot avtalet medan 202 röstade för.
-
Nu har vårens nummer av SKL:s ”På gång inom EU” kommit. I den kan du läsa om aktuell information, vilka frågor som är på agendan och vad som har hänt inom EU som påverkar och berör kommuner och regioner.
-
Åse Östholm Balkhed, överläkare vid infektionskliniken, har tilldelats Vetenskapsrådets anslag på 1,6 miljoner kronor för forskning inom antibiotikaresistens. Målet är att på sikt kunna förhindra återkommande urinvägsinfektioner.
-
Fler östgötar än någonsin har vaccinerat sig mot säsongsinfluensan. Trots det finns det fortfarande tillgång på vaccin och därför gör nu Region Östergötland det möjligt att vaccinera personer även utanför riskgrupperna
-
Nu finns EU-årsöversikt 2019 som en vägledning till aktuella händelser i EU från ett östgötskt perspektiv. Region Östergötlands EU-kontor har tagit fram översikten som finns både i tryck och digitalt på webben.
-
Den första januari började mandatperioden för en ny ordförandeskapstrio i rådet. Rumänien kommer av inneha ordförandeskapet till och med 30 juni, för att därefter lämna över till Finland och Kroatien. De tre länderna kommer att arbeta ihop för att genomföra sitt gemensamma 18 månaders långa arbetsprogram.
-
Vi har under hösten arbetat fram Region Östergötlands EU-årsöversikt för 2019. I den kan man bland annat läsa om våra prioriterade påverkansfrågor för året, EU:s långsiktiga utveckling, vad som är aktuellt inom EU och mycket mer.
-
Vid årsskiftet upphörde Energikontoret Östra Götaland som fristående bolag för att istället ingå i Region Östergötland.