Region Östergötland

Tiden rinner ut för brexitavtal – EU ställer ultimatum

[2018-09-26]

Förhandlingarna mellan Storbritannien och EU drar ut på tiden. Nu ställer EU:s ledare ett ultimatum i brexitförhandlingarna. Inför nästa toppmöte som går av stapeln 17-18 oktober, måste en gemensam uppgörelse finnas på bordet.

Donald Tusk, Europeiska rådets ordförande meddelade efter torsdagens informella toppmöte i Salzburg, att om inte nästa toppmöte den 17-18 oktober blir en "Grande finale" i positiv mening, är det ingen idé att ha ett extra toppmöte i november. Tusk beskrev oktobermötet som "ett sanningens ögonblick" och att det förväntas ett maximalt resultat av brexitförhandlingarna. Tanken är att båda parter ska komma överens, signera och formalisera ett gemensamt avtal. I och med detta sätts en stor press på britterna, och hur de framförallt ska hantera frågan om gränsen mellan Irland och Nordirland.

Donald Tusk menar att det inte blir något utträdesavtal utan en bindande irländsk backstop, och syftar på backstop-överenskommelsen i förslaget till avtalet som betyder att Nordirland blir kvar i EU:s tullunion. Detta är något som Storbritanniens premiärminister Theresa May starkt är emot och tidigare har hävdat att det är oacceptabelt. EU:s chefsförhandlare Michel Barnier kommer föreslå en gemensam deklaration om EU:s och Storbritanniens framtida relation på nästa toppmöte. Vidare menar Donald Tusk att essensen av europeisk politik handlar om att kunna kompromissa, men att det finns vissa frågor som EU inte är beredda att kompromissa med, bland annat när det handlar om de fyra friheterna som utgör kärnan av den inre marknaden. Mer information om ultimatumet går att läsa om här.

Textansvarig: Sebastian Björk +32 497 63 10 75