Region Östergötland

Så ska äldre hitta balansen

[2018-09-27]

Med bra mat, daglig motion och inte mer mediciner än nödvändigt går det att hitta balans i livet även för äldre. Det menar specialistläkaren Margareta Lundberg, som föreläser i Norrköping på onsdag under den nationella kampanjveckan Balansera mera.

Bilden visar en man som håller en kvinna som balanserar på en mur i handen.Bilden visar Margareta Lundberg, läkare.

Kampanjen pågår under vecka 40 och går ut på att antalet fallolyckor bland äldre ska minska. Tillsammans med fyra av länets kommuner kraftsamlar Region Östergötland för att fler äldre ska hitta balansen.

En av onsdagens föreläsare i förvaltningshuset Rosen i Norrköping är Margareta Lundberg, specialistläkare vid geriatriska kliniken på Vrinnevisjukhuset. Så här säger hon om förra årets föreläsning:

– Det var fullsatt, det var en väldigt intresserad och frågvis grupp. De ville verkligen engagera sig och kunna påverka sin egen hälsa.

Margareta Lundberg förklarar varför just äldre behöver träna upp sin balans:

– Äldre personer är ofta mer sköra och bryter sig lättare än yngre personer. Det kan räcka med ett fall på golvet eller att ramla ur en stol.

Kan bli begränsning

Förutom frakturer kan fallolyckor leda till bland annat sårskador, inre blödningar, hjärnskakning och i värsta fall till döden.

– Men dålig balans kan också leda till osäkerhet och begränsningar så att man inte vågar vara så aktiv som man skulle vilja vara på grund av att man känner att man har ökad fallrisk, säger Margareta Lundberg.

Under kampanjen i de östra länsdelarna varvas föreläsningar om balans med praktiska balanstester och träning (se program).

Balansera mera samordnas av Socialstyrelsen och det årliga temat är mat, motion och medicin. Region Östergötland deltar för fjärde året i rad tillsammans med kommunerna Norrköping, Finspång, Söderköping och Valdemarsvik.

Textansvarig: Carolina Häggkvist, 010-103 77 85

 

Det här kan du göra själv:

* Försök leva sunt och äta rätt. Har du svårt att äta finns hjälp för att få näring.
* Träna regelbundet. Dagligt program med tåhävningar, knäböj och promenader i mån av ork.
* Gå ut i solen för att få D-vitamin.
* Använd gånghjälpmedel om du behöver.
* Använd halkskydd när det är halt.
* Se över hemmiljön. Ta bort sladdar, mattor och skaffa en nattlampa om du går upp på natten.
* Sluta röka om du röker och dra ner på/avstå från alkohol.
* Be läkaren se över mediciner, kan något tas bort?