Region Östergötland

Regionen erbjuder digitala läkarbesök

Bilden visar en mobil med en läkare på skärmen.

[2018-01-23]

Från och med i dag kan du boka tid och träffa en läkare från Region Östergötland via din mobil eller surfplatta. ”Möjligheten att göra digitala besök blir ett bra komplement till personliga besök och telefonsamtal”, säger Maria Randjelovic, utvecklingschef vid Primärvårdscentrum.

Via den nya appen kan invånarna få hjälp med rådgivning, bedömning och akut receptförnyelse.

– Det här kommer att underlätta för den som inte kan eller vill ta sig till vårdcentralen för ett läkarbesök men som ändå behöver träffa en läkare, säger Maria Randjelovic.

Patienten bokar tid

Man bokar själv en passande tid i appen. Det kan ske efter kontakt med 1177 eller vårdcentralen i telefon, men det går även bra att boka direkt, utan att ha haft kontakt med vården. Sedan görs bedömningen direkt vid det digitala mötet där läkaren och den som söker vård ser varandra på skärmen medan de samtalar.

– Digitala läkarbesök fungerar framför allt vid lindriga besvär som inte kräver en fysisk undersökning eller regelbundna kontakter med vårdcentralen, som till exempel urinvägsbesvär, allergi, förkylning och hudbesvär, säger Maria Randjelovic.

Läkare från både regiondrivna och privata vårdcentraler i regionen kommer att ta emot de digitala besöken.

– De flesta "vanliga läkarbesök" kan inte ersättas av digitala, men det finns många utvecklingsmöjligheter och vi jobbar för att kunna erbjuda digitala besök även i den ordinarie vården och till andra yrkesgrupper än läkare, säger Maria Randjelovic.

Regionen satsar på digitala besök

Digitala besök och videomöten kommer att bli en naturlig del i hälso- och sjukvårdens verksamhet och användas allt mer i framtiden. Och många patienter vill kunna göra fler vårdärenden digitalt.

– Det är viktigt att Region Östergötland erbjuder invånarna en modern och tillgänglig hälso- och sjukvård som möter deras behov. Det gör vi bland annat genom att öppna fler kontaktvägar in till oss med hjälp av ny teknik, säger regionrådet Margareta Fransson (MP).

Textansvarig: Susanne Fridberg, Nyhetsredaktionen, 010-103 76 28

 

Fakta om den digitala vårdcentralen

  • Appen hämtas på App Store eller Google Play. Sök på Region Östergötland.
  • Med appen och BankID kan du boka ett digitalt läkarbesök. Föräldrar kan även söka vård för sjukt barn.
  • Öppettiderna är 08.00-22.00 måndag till torsdag och 08.00-17.00 på fredagar.
  • Besöket kostar 200 kronor och betalas via faktura. Det är avgiftsfritt för barn och ungdomar upp till 20 år. Högkostnadskort och frikort gäller.
  • Kontakten dokumenteras i i regionens journalsystem.