Region Östergötland

På gång i EU – miljövänligare bilar, mer europeiskt innehåll på streamingtjänster och det kommande EU-toppmötet

[2018-10-03]

Här kommer information om vad som är på gång i Europaparlamentet. Europaparlamentet antog under onsdagen förslaget om utsläppsrätter för bilar och lätta lastbilar, det ska bli mer europeiskt innehåll på streamingtjänster och till sist, vad ska diskuteras under nästa EU-toppmöte.

Under onsdagen röstade Europaparlamentet ja till det nya förslaget om att minska utsläppen av koldioxid från bilar. Koldioxidutsläppen från nya bilar som säljs på den europeiska marknaden ska minska med 40 % till år 2030 och 40 % av alla nya bilar som säljs från och med 2030 ska vara el- eller hybridbilar.

Nya regler för audiovisuella tjänster kommer ställa krav på streamingtjänster (exempelvis netflix) att 30 % av innehållet på tjänsterna ska vara europeiskt. Reglerna syftar även till att bättre skydda barn från skadligt innehåll på nätet.

Under tisdagen diskuterade ledamöterna parlamentets prioriteringar i förberedelserna av stats- och regeringschefernas möte i Europeiska rådet som är planerat till den 18 oktober. Huvudfrågorna under detta toppmöte kommer vara migration och Brexit.

Mer information om vad som är på gång går att läsa här.

Textansvarig: Sebastian Björk +32 497 63 10 75