Region Östergötland

Nytt nummer av Hälsotecken

[2018-12-10]

Han mår bra, orkar mer och sover bättre. Med hjälp av kognitiv beteendeterapi (KBT) i grupp har Göran Ericsson ändrat sina vanor och gått ner över 30 kilo i vikt. Det berättar han i det nya numret av Hälsotecken.

Bilden visar framsidan av Hälsotecken nummer tre 2018.

– Man måste bestämma sig på riktigt och vara konsekvent. Det går inte att bara banta på förmiddagen och vräka i sig på eftermiddagen, säger Göran Ericsson i tidningen.

Han är en av deltagarna i det viktgrupper som dietisten Helena Järnåsen leder på Vårdcentralen Tannefors i Linköping. På temasidorna om övervikt förklarar hon hur känslor påverkar vårt ätbeteende och hur vi genom att bli medvetna om känslorna kan förändra beteendet. Ulrika Ringborg Klensmeden, distriktsläkare på Vårdcentralen Valdemarsvik, berättar att övervikt och fetma blir vanligare och beskriver vad det beror på. Du får också veta mer om hur du kan hitta motivation till att förändra dina vanor.

Delas ut denna vecka
Julen närmar sig och kanske är du i full färd med att koka knäck och kola. I det nya numret av Hälsotecken ger tandhygienisten Inger Swartz råd till dig som vill äta julgodis utan att riskera hål och sönderbitna lagningar. Du kan också läsa om forskaren Armin Spreco och hans forskargrupp. De har utvecklat en metod för att förutse lokala influensautbrott så att vården kan vara beredd just den veckan eller dagen. I tidningen får du även följa med till Folktandvården Österbymo och till den nya dagkirurgiska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping (US).
Hälsotecken delas ut till alla hushåll i Östergötland under den här veckan.

Textansvarig: Cecilia Ottosson, 010-103 78 29

 

Denna webbplats