Region Östergötland

Nytt nummer av Hälsotecken

[2018-06-04]

Hoppar du glatt upp ur sängen på morgonen eller är du som mest pigg sent på kvällen? Om du blir morgon- eller kvällsmänniska styrs av dina gener, förklarar överläkaren Eva Svanborg i det nya numret av Hälsotecken.

Bilden visar tidningen med en man som spelar boll.

– Är du morgonpigg så är sannolikt en av dina föräldrar det också, säger Eva Svanborg i tidningen.

Hon är överläkare vid neurofysiologiska kliniken på Universitetssjukhuset i Linköping (US) och professor emerita vid Linköpings universitet. På temasidorna om sömn berättar hon vidare om sömnbehov och tipsar om att ta en tupplur på eftermiddagen. Patric Ilar i Tjällmo förklarar hur det är att leva med sömnapné (andningsuppehåll), den vanligaste sömnsjukdomen. Du får också veta mer om kognitiv beteendeterapi (KBT) på nätet, som är en effektiv behandling vid sömnsvårigheter.

Delas ut denna vecka
Om några dagar börjar fotbolls-VM i Ryssland. I det nya numret av Hälsotecken får du som planerar att hänga mycket framför tv:n tips för att undvika att vara en soffpotatis med uppsvälld mage i samma stund som världsmästarna lyfter pokalen.
Du kan också läsa om fyra ungdomar i årskurs två på Platengymnasiet i Motala som känner igen sig i resultaten i webbenkäten Om mig. Bland annat är de ofta stressade.
Projektet Nycirkus Öst och den nya akutmottagningen på Vrinnevisjukhuset i Norrköping är andra ämnen som tas upp i tidningen.

Hälsotecken delas ut till alla hushåll i Östergötland under den här veckan.

Textansvarig: Cecilia Ottosson, 010-103 78 29

 

Denna webbplats