Region Östergötland

Ny statistisk från Eurostat: få svenskar bosatta i andra EU-länder

[2018-05-29]

EU:s egen statistikbyrå Eurostat har publicerat nya resultat gällande andelen EU-medborgare som bor i ett annat EU-land. Siffrorna visar att andelen som bosätter sig i andra EU-länder ökar men enligt rapporten är ytterst få svenskar bosatta i andra EU-länder.

Trenden enligt Eurostats nya rapport gällande andelen EU-medborgare som bor i ett annat EU-land är att fler och fler flyttar till andra länder. Bara mellan 2007 och 2018 har andelen ökat från 2,5 % av alla EU-medborgare till 3,8 % som är bosatta i ett annat EU-land än deras egna. Gällande Sverige visar siffrorna att utvecklingen och trenden stått still de senaste 10 åren och totalt bor endast 1,3 % av svenskarna i ett annat EU-land. Det kan jämföras med Norge som har nästan dubbelt så många bosatta i andra EU-länder (2 %).

Sverige delar den nedre delen av listan med Storbritannien (1,1 %) Tyskland (1,0 %) och Frankrike (1,3 %). I toppen finner man istället de länder med flest medborgare bosatta utomlands med Rumänien som etta där nästan 20 % av befolkningen i arbetsför ålder bor i andra EU-länder. Sedan placerar sig en rad länder bestående av Kroatien, Portugal, Litauen och Lettland som har mellan 13-15 % bosatta medborgare i andra EU-länder.

Läs mer om statistiken från Eurostat gällande andelen medborgare som bor i andra EU-länder här

Textansvarig: Rasmus Bergander +32 497 63 10 75