Region Östergötland

Läkaren som tar emot digitalt

[2018-08-03]

Allt fler patienter vill träffa en läkare på webben i stället för att fysiskt gå till en vårdcentral. Region Östergötland är bland de första landstingen och regionerna som har startat en digital vårdcentral. Vårdcentralsläkaren Mikael Lorentzon är med sedan starten för ett drygt halvår sedan.

Bilden visar Mikael Lorentzon.

Mikael Lorentzon, hur går det till att träffa dig på webben?

– Jag sitter i mitt rum och har ett headset, en webbkamera och en dator där jag tittar på patientens journal. Jag ser också patienten i en ruta på skärmen, via webbkameran. Det fungerar ungefär som Skype om du har provat det. Dessutom brukar jag få bilder som patienterna laddar upp innan besöket som visar vad personen söker för. Jag har också möjlighet att se patientens journal innan jag ringer upp.

Du är en erfaren vårdcentralsläkare, hur känns det att träffa patienter digitalt numera?

– Det är roligt och känns lite nytt. En del kan jag hjälpa lika bra via webben och samtalet går ju till som på vårdcentralen. Det är bra att vi kan erbjuda digitala tider eftersom många faktiskt tycker att det är enklare än att ta sig till vårdcentralen.

Vilka finns du till för?

– Främst för patienter som bor i Östergötland.

Vad kan man söka för digitalt?

– Till exempel går bett, stick, borrelia, bältros och andra hudutslag bra att diagnosticera utan att träffas. Precis som urinvägsinfektioner hos kvinnor och förnyelse av recept där vi har tillgång till journalen. Att utfärda sjukintyg andra veckan är en vanlig uppgift. Vi hade en riktig topp i vintras när influensan gick.

– I andra fall krävs en fysisk undersökning, Till exempel besvär med öron, lungor och halsfluss, där det inte räcker med en bild.

Hur kan man förbereda besöket?

– Det är jättebra om man kan ta bild och ladda upp i förväg som visar det som man söker för. Till exempel ett bett eller ett svullet knä. Bilder som tas med mobilen brukar fungera bra, de är ännu skarpare än webbkameran.

Söker alla åldrar?

– Yngre är nog både mer intresserade och vana att använda webben för sina olika ärenden. Men många är också medelålders, och föräldrar som söker för sina barns räkning. Vi har också patienter i 80-årsåldern.

Vilka tider arbetar du?

– Just nu är det på kvällar, tider då många patienter vill söka vård.

Vad händer om du inte kan hjälpa i ett digitalt möte?

– Då ser vi till att patienten får kontakt med en vårdcentral i stället. Men vi vill kunna avsluta våra egna ärenden i så stor utsträckning som möjligt, annars blir det en omväg för patienten, det är vårt mål.

Textansvarig: Maria Carlqvist, 010-103 94 88