Region Östergötland

Gratis Interrail för 18 åringar – anmälan öppnar inom kort!

[2018-05-14]

Nu är det klart att initiativet DiscoverEU ger cirka 15 000 18-åringar i Europa möjligheten att resa gratis med Interrail i sommar. För att vinna ett Interrail-pass måste intresserade 18-åringar genomföra en ansökan som öppnar den 12 juni och stänger den 26 juni 2018.

DiscoverEU är ett initiativ från Europaparlamentet och EU-kommissionen som syftar till att ungdomar i EU ska få ta del av den mångsidiga kultur som Europa erbjuder genom att resa med tåg över medlemsländerna. Projektet bygger på så kallade Interrail-pass vilket är en tågbiljett som erbjuder en person att resa i över 30 Europeiska länder under en bestämd period. Denna typ av tågbiljett har funnits sedan 1972 och över 250 000 personer använder Interrail varje år.

Nu är det klart att initiativet DiscoverEU kommer ge 15 000 18-åringar möjligheten att få ett gratis interrail-pass som kan användas i max 30 dagar mellan juli och september. Resan får maximalt överskrida fyra gränsöverskridande destinationer och måste genomföras inom EU:s medlemsstater.

Ansökningsprocessen för intresserade 18-åringar kommer starta den 12 juni och avslutas den 26 juni. I processen ingår det att de sökande ska besvara ett antal frågor om bland annat Europeiskt kulturarv, Europaparlamentsvalet och ungdomar i Europa. Frågorna är enligt EU-kommissionen enkla att besvara och svaren går att hitta online. De sökande kommer även bli så kallade ambassadörer för DiscoverEU och uppmuntras rapportera från resan via sociala medier.

Fakta om DiscoverEU och ansökningsprocessen:

Vem kan söka?
EU-medborgare som fyllt 18 år den 1 juli.
EU-medborgare som ansöker om att resa själva eller i en grupp upp till max 5 personer.

Hur söker man?
För att vinna ett Interrail-pass måste sökande genomföra en ansökan som innehåller: Frågor om Europeiskt kulturarv, Europaparlamentsvalet och ungdomar i Europa. Frågorna är enkla och svaren går att googla. Dock eftersöks det att man försöker svara så tydligt och riktigt som möjligt – dvs. att personen i fråga försöker svara på bästa möjliga sätt. Ansökan görs via European Youth Portal när ansökningsperioden startar. Länk till webbplatsen finns nedan.

När öppnar ansökan och hur länge kan resan pågå?
Ansökningsprocessen sträcker sig mellan den 12 juni och 26 juni.
Resan kan gå av stapeln mellan den 1 juli och den 30 september i max 30 dagar och i max 4 länder (de resande får bara korsa EU-medlemsstatsgränser 4 gånger och maximalt resa mellan 4 destinationer).

Läs mer om DiscoverEU här.

Länk till webbplatsen för European Youth Portal där ansökningen genomförs.

För mer frågor är ni välkomna att kontakta Region Östergötlands EU-kontor.

Textansvarig: Rasmus Bergander +32 497 63 10 75