Region Östergötland

Gratis Interrail-biljetter för upp till 30,000 18-åringar i Europa

[2018-03-07]

EU-kommissionen har beslutat att implementera Europaparlamentets förslag om gratis interrail-biljetter för 18-åringar i Europa. Beslutet innebär att 12 miljoner euro allokeras för projektet som beräknas ge 20-30,000 ungdomar möjligheten att resa fritt i Europa.

Beslutet från kommissionen är i första hand ett budgetbeslut som ger förslaget om gratis interrail-biljetter till 18 åringar en budget på 12 miljoner euro. Tanken med förslaget är att 18-åringar i Europa ska kunna resa fritt redan i sommar och syftet från kommissionens sida är att främja den europeiska identiteten och värderingar samt att uppmärksamma upptäckandet av europeiska resmål och kultur. Projektet riktar sig till alla 18-åringar oavsett social bakgrund eller utbildningsbakgrund och även till ungdomar med reducerad rörlighet eller funktionsnedsättning.

Projektet kommer ta fart inom kort med kampanjer för att uppmärksamma ungdomar om projektet och för att ge chansen att söka om att bli de första att få interrail-biljetter redan till sommaren. Det främsta resesättet ska vara med tåg som traditionellt används för interrail-resor men andra alternativ ska finnas tillgängliga om det är nödvändigt.

Mer information om projektet kommer inom snart.
Läs mer om beslutet här